Home » Știință » Premieră în Occident: primul pacient tratat cu ajutorul instrumentului de editare genetică CRISPR

Premieră în Occident: primul pacient tratat cu ajutorul instrumentului de editare genetică CRISPR

Publicat: 28.02.2019
Premieră în Occident: primul pacient tratat cu ajutorul instrumentului de editare genetică CRISPR
O companie elveţiană numită CRISPR Therapeutics a folosit instrumentul de editare genetică CRISPR pentru a trata un pacient cu beta-talasemie, o boală severă a sângelui.

Realizarea înseamnă mult, întrucât este prima utilizare a CRISPR într-o clinică din Occident. Doctorii chinezi au încercat deja să trateze cancerul, scrie Futurism.

„Tratarea primului pacient înseamnă un pas important în ştiinţă şi medicină”, a precizat Samarth Kulkarni, CEO-ul companiei CRISPR Therapeutics, „şi începutul eforturilor noastre de a îndeplini promisiunile terapiilor CRISPR/Cas9 ca o clasă nouă de tratamente pentru a trata boli serioase”, a adăugat acesta.

Persoanele cu beta-talasemie au o genă defectuoasă care previne celulele sanguine să transporte oxigen. În noul tratament, doctorii au colectat celule stem de la măduva osoasă a unei persoane şi au folosit CRISPR pentru a edita ADN-ul celulelor. Apoi au reintrodus celulele în organismul pacientului.

Încă nu se ştie dacă tratamentul va funcţiona. În testul clinic sunt incluse 45 de persoane. Reprezentanţii de la CRISPR Therapeutics au precizat că vor aştepta să vadă dacă tratamentul funcţionează la primii doi participanţi înainte să încerce tehnica pe restul grupului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Editarea genetică a oamenilor poate deveni sigură cu ajutorul unei inovaţii în instrumentul CRISPR

Instrumentul de editare genetică CRISPR face celulele stem ”invizibile” pentru sistemul imunitar

O nouă generaţie de antibiotice cu ajutorul tehnicii revoluţionare de editare genetică CRISPR

Am intrat într-o nouă eră a medicinei! Tehnica de editare genetică CRISPR va fi folosită anul acesta pentru tratarea bolnavilor de cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase