Home » Știință » Mini-creierele crescute în laborator de către savanţii japonezi sunt cele mai avansate de până acum

Mini-creierele crescute în laborator de către savanţii japonezi sunt cele mai avansate de până acum

Publicat: 04.07.2019
Crearea unor organoide care să poată fi folosite pentru testarea medicală reprezintă unul dintre scopurile oamenilor de ştiinţă de ani de zile.

O echipă de cercetători din Japonia, de la Universitatea din Kyoto, a reuşit să creeze cel mai complex mini-creier de până acum. Rapoartele despre acest organoid sugerează că are o structură tridimensională a unui cortex cerebral şi chiar activitate cerebrală coordonată, notează Futurism.

Această reuşită se dovedeşte a fi o veste bună pentru viitorul testărilor farmaceutice şi al studiilor neuronale deoarece va permite cercetări extensive şi intensive asupra unor structuri care să fie asemănătoare creierelor umane fără a pune în pericol un subiect uman.

Aceste mini-creiere au fost create pornind de la o mostră de celule stem pluripotente donate de către Phillip Ball. Aceste celule au potenţialul de a se transforma în orice tip de ţesut este nevoie. După ce au crescut cantitatea necesară de astfel de celule, geneticienii de la Universitatea Kyoto le-au aşezat într-un vas Petri, unde acestea au început să formeze reţele neuronale. Oamenii de ştiinţă au descris că aceste celule s-au aranjat într-o structură care seamănă cu cea a unui cortex cerebral.

„Una dintre cel mai importante propietăţi ale acestor organoide este legată de capacitatea acestora de a adopta forma cerebelului în timpul procesului de dezvoltare”, explică dr. Hideya Sakaguchi, expert în genetică al Universităţii Kyoto. El a mai adăugat: „Structura lor stratificată este foarte elegantă şi se aseamănă cu cea a unui creier adevărat”.

Aceste mini-creiere atestă lungul drum pe care oamenii de ştiinţă l-au urmat în dezvoltarea tehnologiilor de construcţie a creierelor de la zero. Trebuie precizat faptul că neuronii artificali creaţi de către geneticieni se comportă într-un mod asemănător cu cel al neuronilor umani, dar nu vor căpăta nciodată conştiinţă. De asemenea, nu se vor putea dezvolta niciodată într-un organism complet.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase