Home » Știință » De ce mulţi oameni de ştiinţă sunt reticenţi faţă de căutarea formelor de viaţă extraterestră

De ce mulţi oameni de ştiinţă sunt reticenţi faţă de căutarea formelor de viaţă extraterestră

De ce mulţi oameni de ştiinţă sunt reticenţi faţă de căutarea formelor de viaţă extraterestră
Publicat: 28.07.2019
Adesea, oamenii de ştiinţă evită să se implice în căutarea vieţii extraterestre deoarece domeniul este deseori asociat cu teoriile conspiraţiei.

Indiferent de obiectivitatea la care aspiră ştiinţa şi metodele ei, cei care se ocupă cu ea sunt oameni. Ce înseamnă asta? Că în lumea ştiinţifică există unele preocupări, domenii de studii care se bucură de puţin sau chiar deloc de prestigiu social. În aceste cazuri nu vorbim de pseudoştiinţe sau teorii care au fost demontate, ci de domenii de studiu care sunt evitate de către oamenii de ştiinţă şi de către cei care ar putea investi bani în acestea.

O astfel de situaţie este cea a căutării vieţii extraterestre, oamenii de ştiinţă care ar putea activa într-un astfel de domeniu adesea aleg să se orienteze către altceva din cauza ascoierilor domeniului cu teoriile conspiraţiei, notează Futurism.

Din păcate, pe lângă acest stigmat din partea publicului şi a unei părţi a comunităţii ştiinţifice, poveşti cu vizibilitatea crescută, precum cea legată de introducerea unor regulamente pentru raportarea fenomenelor OZN sau despre asteroidul interstelar Oumuamua, despre care s-a teoretizat că ar fi o sondă extraterestră, nu ajută domeniul prea mult.

O sursă importantă a dificultăţilor cu care se confruntă căutarea vieţii extraterestre este reprezentată de către universităţile şi organizaţiile care pot finanţa aceste proiecte. Atunci când au posibilitatea de a finanţa un astfel de proiect acestea trebuie să se întrebe dacă vor să investească într-o iniţiativă care are şanse mari de a nu oferi nicun rezultat.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase