Home » Stiinta » 5 moduri în care aselenizarea ne influenţează viaţa în prezent

5 moduri în care aselenizarea ne influenţează viaţa în prezent

Autor: Adrian Popovici 07.23.2019
5 moduri în care aselenizarea ne influenţează viaţa în prezent
Aselenizarea a fost un eveniment care a încununat o multitudine de eforturi şi inovaţii, pe care, într-o formă sau alta le folosim şi astăzi.

Aselenizare din urmă cu 50 de ani a reprezentat succesul a muncii agregate a mii de oameni. Pornind de la cei care au proiectat racheta şi modulele spaţiale, până la cei care au proiectat şi cusut costumele folosite de către astronauţi în spaţiu, misunea Apollo 11 a avut nevoie de expertiza unui număr mare de indivizi. Eforturile depuse de aceşti oameniau dus către descoperiri şi invenţii care ne-au schimbat lumea şi pe care le folosim chiar şi astăzi.

1. Dezvoltarea tehnologiei aerospaţiale

„Ingineria aerospaţială, la fel ca celelalte ramuri ale ingineriei, s-a schimbat dramatic în cei 50 de ani de la aselenizare”, explică Richard Thorsen, decanul catedrei de Mecanică şi Inginerie Aerospaţială a Universităţii New York, citat de Futurity.

Dr. Thorsen explică faptul că cercetătorii care au lucrat la aselenizare, dar şi după, în domeniul aerospaţial au reuşit de-a lungul timpului să creeze noi materiale şi să proiecteze navete şi rachete spaţiale mai rapide şi mai eficiente. Cauza acestui avans se datorează, conform dr. Thorsen, creşterii puterii de calcul a computerelor, dar şi miniaturizării diferitelor componente şi instrumente. Acest din urmă aspect se dovedeşte a fi esenţial pentru un domeniu în care greutatea navetelor şi a instrumentelor ştiinţifice sunt atent controlate.

2. Jurnalismul

William E. Burrows, profesor emerit de Jurnalism şi director al fundaţiei SHERP, este de părere că reuşita astronauţilor de a ajunge pe suprafaţa lunară a transformat, de asemenea şi jurnalismul.Crainicii şi reporterii de teren, de la care se aştepta o atitudine nepărtinitoare, au fost transformaţi de către această reuşită în supeorteri necondiţionaţi ai acestor eforturi.

„Aselenizarea a schimbat jurnalismul prin ridicarea aşteptărilor celor care asgura acopereirea media a evenimentului. Aşa cum predecesorii lor au vrut să zboare după dezvoltarea primelor prototipuri de avioane, tot aşa, mulţi care s-au ocupat de subiectul Apollo 11 şi zborurile de după au devenit > de voiajurile spaţial şi visau să se alăture explorării spaţiale. În limbajul meseriei, aş spune că îşi doreau să devină parte a poveştii”, explică William E. Burrows.

3: Hrana la conservă

Perioada de la mijlocul secolului trecut este cunoscută ca „epoca de aur” a hranei la conservă. Începând cu cel de Al Doilea Război Mondial, când Armate SUA şi producătorii privaţi americani au experimentat diferite tehnici şi metode de a conserva hrana pentru soldaţii aflaţi pe fronturile din Europa, conservele au fascinat mereu publicul. 

Încheierea celui de Al Doilea Război Mondial a marcat o schimbare în comportamentul producătorilor, marcând trecerea de la o producţie militară către una pentru largul consum. „După Război, producătorii de alimente şi-au mutat atenţia către consumatorii americani nerăbdători să îşi cheltuie banii. Consumatorii erau uimiţi de către uşurinţa cu care îşi putea procura aceste produse”, explică dr. Amy Bentley, profesoară de Nutriţie a Şcolii Steinhardt de Cultură, Educaţie şi Dezvoltare Umană.

La fel ca cea de a doua conflagraţie mondială, cursa spaţială a implicat un efort în conservarea diferitelor alimente şi dezvoltarea unor noi tehnici, mai eficiente, pentru a face asta. Dr. Bentley explică faptul că inovaţiile secolului trecut în materie de tehnologiea de conservare a hranei se fac resimţite chiar şi în prezent, atât în ceea ce priveşte consumul publicului larg, cât şi hrana astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională sau din alte misiuni spaţiale.

4.Dezvoltarea programelor informatice

Computerele folosite de către Apollo 11 ar părea astăzi mai mult decât insuficiente, chiar şi pentru uzul personal, fără a mai aduce în discuţie posibilitatea de a fi adaptate pentru o nouă misiune spaţială. Aceastea aveau o memorie limitată, în timp ce hardware-ul ni s-ar părea foarte lent., explică dr. Ed Schonberg, profesor emerit al Institutului Courant de Ştiinţe Matematice. El explică că din momentul misiunii Apollo 11, modalităţile de construirea a hardaware-ul asigură viteze net superioare ale computerelelor, în timp ce informaticienii NASA se asigură că programele folosite de colegii lor în spaţiu şi pe Pământ sunt mereu updatate. Evoluţia softaware-ului militar şi-a făcut simţită prezenţa şi în domeniile civile şi de-a lungul timpului, ne-a adus o multitudine de avansuri tehnologice.

5. Evoluţia medicinei

Descoperirirle şi invenţiile folosite pentru Apollo 11 au şi unele aplicaţii în domeniul medicinei. Dr. Maya N. Clark-Cutaia, de la Meyers College of Nursing, explică că una dintre metodele de separare a substanţelor periculoase este folistă şi în domeniul dializei şi că această aplicaţie civilă a unei tehnologii militare, destinate explorării spaţiale a însemnat o şansă la viaţă pentru mulţi pacienţi care au nevoie de dializă.

 

Citeşte şi: