Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au aflat de ce galaxiile pitice au găuri negre masive

Oamenii de ştiinţă au aflat de ce galaxiile pitice au găuri negre masive

Oamenii de ştiinţă au aflat de ce galaxiile pitice au găuri negre masive
Publicat: 31.07.2019
Existenţa unor găuri negre supermasive în centrul acestor galaxii a condus spre o situaţie în care radiaţiile emise de către acestea împiedică formarea de noi stele.

Universul este casa multor fenomene şi obiecte pe care le-am putea numi „ciudate”. În această clasă de obiecte putem încadra galaxiile pitice în mijlocul cărora se află găuri negre supermasive.

Situaţia acestor galaxii, denumite în anumite cazuri „blue nuggets”, i-a fascinat şi contrariat pe astronomi. Vorbim în acest caz de galaxii pitice, formate într-o mare măsură din gigante albastre, stele care sunt mult mai mari, mai calde şi mai strălucitoare în comparaţie cu Soarele nostru, şi în mijlocul cărora se află o gaură neagră gigantică. Recent, oamenii de ştiinţă cred că au identificat cauza acestei situaţii care poate părea paradoxală, notează Futurism.

În cazul acestor galaxii, stelele tind să se formeze mai repede decât în galaxiile vecine şi asta datorită jeturilor de gaze, care alimentează şi găurile negre, până ajung să fie considerate supermasive. 

Din cauza mărimii gigantice, găurile negre ajung în punctul în care au la rândul lor parte de erupţii masive, de gaze şi radiaţii, care atunci când sunt revărsate asupra galaxiei din care fac parte tind să oprească procesele de formare a unor noi stele. De aceea, atunci când astronomii analizează datele venite de la aceste galaxii ei vor putea identifica găurile negre supermasive şi  gigantele albastre care au reuşit să formeze înainte de formarea găurilor negre.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Citeşte şi:

Un disc de acreţie neobişnuit de mic, observat în jurul unei găuri negre

Găurile negre ar putea fi o sursă de viaţă, nu doar de distrugere

Gaura neagră supermasivă din galaxia noastră ar putea transmite emisii radio către Pământ

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase