Home » Știință » ”Semnalele de siguranţă”, o modalitate care te poate ajuta să reduci anxietatea

”Semnalele de siguranţă”, o modalitate care te poate ajuta să reduci anxietatea

”Semnalele de siguranţă”, o modalitate care te poate ajuta să reduci anxietatea
Publicat: 02.01.2020
Un obiect, un sunet sau o persoană ar putea fi un „semnal de siguranţă” la care am putea apela atunci când suntem anxioşi.

Studiile arată că unul din trei oameni suferă de anxietate, pentru aceştia situaţiile de viaţă care nu reprezintă un pericol la adresa siguranţei pot duce la declanşarea unor reacţii de frică şi a unor tulburări legate de stres. Pentru tratamentul acesteia se prescriu terapii comportamentale şi medicamente, dar, fie din cauza accesului redus la astfel de soluţii sau a unor factori biologici, aceste tratamente nu sunt disponibile pentru toţi cei care suferă de anxietate.

Cercetătorii de la Universitatea Yale şi Weill Cornel Medicine au identificat o soluţie care poate duce la reducerea stărilor de anxietate fără ajutor medical. Plecând de la observaţii asupra oamenilor şi a şoriceilor, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că un „semnal de siguranţă”, un simbol, un sunet, o persoană sau un obeict faţă de care un subiect are asocieri pozitive poate duce la reducerea anxietăţii, notează Medicalxpress.

„Un semnal de siguranţă ar putea fi o piesă muzicală, o persoană sau chiar un element precum un animal de pluş, care reprezintă absenţa ameninţării”, explică doctoranda în Psihologie a Universităţii Yale Paola Odrizola, autoare a studiului.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că semnalele de siguranţă acţionează prin intermediul unor reţele neuronale diferite faţă de terapiile comportamentale. Aceste terapii pleacă de la premisa că expunerea controlată la factorii de stres duce la o scădere a anxietăţii. Din păcate, pentru unii dintre cei care apelează la această terapie, ea nu funcţionează.

„Terapia bazată pe expunere se bazează pe stingerea fricii şi, deşi în timpul terapiei se formează o memorie de siguranţă, aceasta este întotdeauna în concurenţă cu memoria anterioară de ameninţare”, explică  dr. Dylan Gee co-autor al studiului şi cadrul didactic al catedrei de Psihologie de la Yale. El mai adaugă: „Această competiţie face ca terapiile actuale să fie supuse recidivei de frică – dar nu există niciodată o memorie de ameninţare asociată semnalelor de siguranţă”. Dr. Gee este de părere că identificarea unor soluţii alternative pentru cei care nu pot beneficia de tratamente sau terapii este în beneficiul celor care suferă de anxietate.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase