Home » Știință » Oamenii au luat hepatita E de la şobolani, în Hong Kong, iar cercetătorii nu ştiu de ce

Oamenii au luat hepatita E de la şobolani, în Hong Kong, iar cercetătorii nu ştiu de ce

Oamenii au luat hepatita E de la şobolani, în Hong Kong, iar cercetătorii nu ştiu de ce
Publicat: 15.05.2020
Cel puţin 11 persoane au fost infectate, în Hong Kong, cu o nouă tulpină a virusului hepatitei E care afectează în mod normal şobolanii. Specialiştii în domeniu nu îşi pot explica cum acest virus a sărit de la şobolani la oameni.

Primul caz de virus hepatitic E (HEV) contractat de la şobolani a fost raportat în Hong Kong, în 2018. De atunci, încă 10 persoane din zonă au fost depistate pozitiv la testul HEV. Ultimul caz a fost raportat la 30 aprilie, un bărbat de 61 de ani care a fost internat în spital din cauza funcţionării anormale a ficatului, a raportat CNN, citat de Live Science.

Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu cum se infectează oamenii cu acest virus specific şobolanilor. Cel mai recent caz ridică şi mai multe întrebări deoarece în casa bărbatului nu a fost văzut niciun şobolan şi nici nu au fost găsite fecale de rozătoare, iar acesta nu a călătorit nicăieri în ultima vreme.

Unele teorii, încă nedovedite, susţin că este posibil ca oamenii să se infecteze prin ingestia de alimente sau apă contaminată cu fecalele rozătoarelor sau prin manipularea obiectelor contaminate. De asemenea, ar putea exista şi un animal intermediar implicat în transmiterea virusului de la şobolani la oameni.

„Ce ştim este că şobolanii din Hong Kong poartă virusul, iar noi testăm oamenii şi găsim virusul. Nimeni nu ştie cum sare virusul la oameni, dacă şobolanii ne contaminează mâncarea sau dacă există un alt animal implicat”, a afirmat dr. Siddharth Sridhar, microbiolog la Universitatea din Hong Kong şi unul dintre cercetătorii care au descoperit pentru prima dată HEV-ul de la şobolani la oameni.

Hepatita reprezintă inflamaţia ficatului, iar hepatita E este o infecţie a ficatului cauzată de virusul hepatitei E, conform Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. 

De obicei, tulpina umană a hepatitei E este transmisă prin apa contaminată cu fecale de la oameni infectaţi. Acest tip de infecţii sunt mai frecvente în ţările în curs de dezvoltare, potrivit CDC. 

Au fost raportate şi cazuri rare în care oamenii au luat boala după consumarea cărnurilor de la animale infectate cu virusul, inclusiv porci, mistreţi şi căprioare.

Simptomele infecţiei cu hepatita E

Cele mai frecvente simptome ale hepatitei E la oameni sunt febră, greaţă, vărsături, icter (îngălbenirea pielii sau a ochilor) şi dureri articulare. Multe persoane infectate cu acest virus nu prezintă simptome sau au unele foarte uşoare. Boala poate fi mai gravă pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Complicaţiile sunt rare, dar în cazuri extreme se ajunge la insuficienţă hepatică.

În afara Hong Kong-ului, a fost raportat un singur caz de infecţie cu HEV provenit de la şobolani. Este vorba de un bărbat din Canada care în 2019 a călătorit în Africa.

Potrivit CNN, este posibil să existe cazuri şi în alte ţări, dar transmiterea hepatitei E de la oameni la şobolani nu este recunoscută, deoarece medicii nu fac teste pentru ea. Medicii trebuie să folosească un test specific pentru a căuta virusul HEV de şobolan la oameni, dar acesta nu a fost adoptat la scară largă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

O bacterie provoacă boala ficatului gras şi te poate îmbăta fără să consumi alcool

Alimentul care este mai nociv pentru ficat decât alcoolul

Celule asemănătoare celulelor stem au fost descoperite în ficat

Legătura surprinzătoare dintre conflicte şi organe

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase