Home » Știință » Cheia longevității ar putea fi chiar locul în care trăim. Ce au descoperit recent oamenii de știință

Cheia longevității ar putea fi chiar locul în care trăim. Ce au descoperit recent oamenii de știință

Cheia longevității ar putea fi chiar locul în care trăim. Ce au descoperit recent oamenii de știință
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 22.06.2020

Atunci când vine vorba de „viață fără bătrânețe”, genele bune ne ajută, însă acestea nu dezvăluie toată povestea noastră. Locul în care trăim are un efect major asupra posibilității de a ajunge până la respectabila vârstă de 100 de ani, sugerează un nou studiu.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele din Washington, SUA, care locuiesc în zone prietenoase pentru pietoni și comunități mixte au șanse mai mari de a ajunge la vârsta de 100 de ani. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că statutul socio-economic are un impact puternic. O analiză adițională a arătat că zonele în care oamenii pot trăi mai mult sunt cele urbane și cele din orașe mici cu statut socio-economic ridicat.

„Studiul nostru dovedește că factorii sociali și de mediu contribuie semnificativ de mult la longevitate”, a declarat unul dintre autorii noilor cercetări, Rajan Bhardwaj. Studiile anterioare estimau că factorii ereditari contau în proporție de 20% până la 35% pentru probabilitatea unui individ de a ajunge la vârsta de 100 de ani.

Cheia unei vieți cât mai lungi ar putea fi chiar locul în care trăim

Cu alte cuvinte, atunci când trăim într-un mediu care susține îmbătrânirea sănătoasă, acest lucru afectează abilitatea de a ne învinge șansele genetice prin intermediul schimbărilor de stil de viață.

„Aceste descoperiri arată că viața în comunități mixte este foarte benefică pentru toți cei implicați. De asemenea, studiul nostru consolidează avantajele implementării zonelor vaste pietonale din marile centre urbane. Astfel, exercițiile fizice sunt mai accesibile pentru adulții în vârstă”, a mai adăugat Bhardwaj.

Totodată, cartierele care oferă diversitate mai mare de vârstă au tendința să fie situate în zone urbane. Acolo, adulții în vârstă nu se confruntă atât de mult cu izolarea și au parte de susținere mai mare din partea comunității.

Ce au descoperit recent despre longevitate oamenii de știință

Atunci când oamenii de știință au cartografiat anii de viață pierduți pentru toate cartierele din statul Washington, studiul a arătat că zonele cu o șansă mai mare de longevitate sunt cele din regiuni cu statut socio-economic ridicat și cele din orașele mici, notează MedicalXpress.

În mod cert este nevoie de mai multe cercetări. Însă, oamenii de știință au spus că astfel de studii pot fi folosite pentru a crea comunități mai sănătoase care promovează longevitatea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce oamenii bătrâni se trezesc mai devreme?

După moartea celui mai bătrân bărbat din lume, un român a urcat pe locul doi în topul mondial al longevităţii

Cercetătorii au aflat care este secretul longevităţii

Există o ciudăţenie în speranţa de viaţă a oamenilor extrem de bătrâni, iar cercetătorii nu au (încă) o explicaţie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase