Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce oamenii bătrâni se trezesc mai devreme?

De ce oamenii bătrâni se trezesc mai devreme?

De ce oamenii bătrâni se trezesc mai devreme?
Publicat: 27.07.2017
Atunci când vine vorba de obiceiurile de dormit, există o sumedenie de stereotipuri. Cei bătrâni sunt cunoscuţi pentru obiceiul lor de a se trezi foarte de dimineaţă şi să se culce „odată cu găinile”.

În schimb, cei tineri stau până târziu şi atunci când au posibilitatea, dorm până la prânz (sau chiar după), scrie Curiosity.

De ce există această diferenţă între cei tineri şi cei bătrâni? Un studiu sugerează că această ciudăţenie este un evolutivă, care a ajutat specia să supravieţuiască.

Pentru a observa modul în care primii oameni au trăit, cercetătorii au analizat obiceiurile unei societăţi actuale de vânători-culegători. Deşi aceştia trăiesc în prezent, unele elemente din stilul lor de viaţă au supravieţuit de-a lungul mileniilor. Acest lucru înseamnă că viaţa în aceste societăţi este similară cu cea a strămoşilor noştri, înainte de apariţia agriculturii.

În studiul publicat în Proceeding of the Royal Society B, cercetătorii au recrutat 33 de bărbaţi şi femei din comunitatea Hadza, o societate de vânători-culegători din nordul Tanzaniei. Aceştia trăiesc în grupuri de 20-30 de oameni, ducându-şi existenţa culegând fructe şi vânând în savană şi dormind afară lângă un foc sau în interior în colibe. Mai important, aceştia dorm pe pământ, fără lumină artificială sau climatizare, făcând ca mediul lor să fie apropiat de cel al primilor oameni.

Oamenii au fost cuprinşi între vârstele de 20 şi 60 de ani, iar cercetătorii au urmărit obiceiurile timp de 20 de zile. Aceştia au observat că foarte puţini dormeau în acelaşi timp. Unii, în general cei cuprinşi între vârstele de 50 şi 60 de ani, se culcau la ora 20 şi se trezeau la 6. În schimb, cei de 20-30 de ani, stătea până la 23 şi dormeau până la 8. Mulţi participanţi se trezeau de câteva ori în toiul nopţii pentru a se îngriji de copiii care plângeau.

Faptul că cei bătrâni se culcă mai devreme nu este surpinzător, dar există totuşi un lucru interesant: din cele 220 de ore de observaţii, în doar 18 minute toţi cei 33 de participanţi dormeau în acelaşi timp. În medie, mai mult de o treime din grup era treaz în orice timp din zi.

Cercetătorii consideră că această diferenţă dintre cei tineri şi cei bătrâni i-au ajutat pe strămoşii noştri să supravieţuiască. Prădătorii pot ataca la orice oră, iar dacă câţiva oameni sunt mereu treji, cineva poate avertiza grupul cu privire la pericol.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Verdict sumbru: izolarea socială duce la afecţiuni extrem de grave

Cu cât este mai bătrân doctorul, cu atât rata mortalităţii în rândul pacienţilor este mai mare

Părinţii şi bunicii au o viaţă mai lungă dacă sunt vizitaţi mai des, conform unui nou studiu

Ce provoacă ,,mirosul de bătrân”?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase