Home » Știință » Cercetătorii vor să crească mini-creiere folosind ADN-ul neanderthalienilor

Cercetătorii vor să crească mini-creiere folosind ADN-ul neanderthalienilor

Cercetătorii vor să crească mini-creiere folosind ADN-ul neanderthalienilor
Diorama cu Neanderthalieni / Credit foto: Profimedia
Publicat: 04.07.2020

Cercetătorii vor să folosească celule stem umane care conțin proteine și gene specifice neanderthalienilor.

Homo Neanderthalis este una dintre speciile umane arhaice, iar înțelegerea membrilor acestei specii poate oferi o serie de detalii importante legate de modul în care au evoluat oamenii de-a lungul timpului, dar și despre propria noastră biologie.

Un grup de cercetători de la Institutul de Oftalmologie Moleculară și Clinică din Elveția propun o soluție inedită pentru extinderea informațiilor despre neanderthalieni: creșterea în laborator a unor mini-creiere care folosesc ADN-ul acestora, notează Futurism.

Proteine și gene de neanderthalieni

Cercetătorii explică faptul că în studiul lor vor să folosească celule stem umane în care se află ADN de Homo Neanderthalis și proteine specifice acestei specii.

„Eram curioși cât de mult din genomul neanderthalienilor ar putea fi explorat dacă avem acces la celule stem de la oamenii potriviți”, explică Grayson Camp, cercetătorul principal al acestui studiu și doctor în genetică.

Oamenii de știință au prelevat mostre genetice prelevate de la indivizi cu origini în Europa de Nord și le-au analizat cu genomul de Homo Neanderthalis creat în 2010 de către cercetătorul Svante Pääbo. Această operațiune a fost necesară pentru a stabili care gene din ADN-ul oamenilor moderni sunt preluate de la neanderthalieni.

„Pentru fiecare persoană,  între 1% și 4% din genomul e cel mai probabil derivat de la neanderthalieni”, a adăugat cercetătorul.

Celule umane cu gene de neanderthalieni

Dr. Camp subliniază că organitele în care sunt inserate gene și proteine de Homo Neanderthalis nu pot fi considerate „creiere de neanderthali” și asta deoarece acestea sunt derivate din celulele oamenilor moderni. Totuși, aceste mini-creiere vor putea să ofere o serie de noi detalii despre rudele noastre îndepărtate.

Studiul a fost publicat în Stem Cell Reports.

Citește și:

Noi dovezi ale împerecherii oamenilor moderni cu neanderthalienii arată că de la ultimii am moştenit rezistenţa la infecţiile virale

Genele neanderthalienilor sunt mai comune în ADN-ul europenilor şi al africanilor decât se credea anterior

Una dintre ultimele bijuterii făcute de către neanderthalieni a fost descoperită în Spania

O nouă teorie sugerează că scăderea fertilităţii a dus spre extincţia neanderthalienilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase