O echipă de la Universitatea Aix Marseille din Franţa propune o nouă ipoteză care să explice modul în care neanderthalienii au dispărut ca specie. Această echipă foloseşte în premieră date empirice pentru a-şi susţine teoria, notează Phys.com.
Dispariţia neanderthalienilor reprezintă un subiect fierbinte în comunitatea omenilor de ştiinţă, iar în funcţie de indiciile găsite, aria de expertiză şi deducţiile personale, aceştia au propus multiple explicaţii acestui eveniment. Fie că vorbim despre unele cataclisme precum schimbarea climei sau răspândirea unor maladii sau chiar de unele teorii care susţin că neanderthalieni au dispărut treptat prin producerea de descendenţi cu alte specii umane concurente, toata acestea au în comun cantitatea mică de date empirice care pot le pot susţine.
Lipsa datelor empirice care să susţină sau să infirme orice teorie reprezintă o problemă pentru orice ştiinţă, fie ea naturală sau socială, totuşi, pentru a combate lipsa acută de informaţii concludente în cea ce priveşte extincţia acestei specii umane, echipa de cercetători de la Aix Marseille a propus utilizarea unui model demografic. Acest model a fost creat pe baza observaţiilor asupra grupurilor de vânători-culegători moderni, precum şi cu ajutorul datelor genetice colectate de alte studii.
Autorii studiului au aflat din modelul proiectat că extincţia, definită ca momentul în care specia numără mai puţin de 5.000 de membri, cu o scădere a fertilităţii în populaţia feminină tânără, de sub 20 de ani, a fost de doar 2,7% pe parcursul a 10.000 de ani.
O proiecţie a acestui model care pleacă de la o scădere cu 8% a fertilităţii femeilor de sub 20 de ani a arătat că extincţia poate avea loc în doar 4.000 de ani.
Prin manevrarea variabilei mortalităţii infantile, a copiilor sub un an, de doar 0,4%, modelul arată că Homo Neanderthalis ar fi putut ajunge în pragul extincţiei în 10.000 de ani.
Autorii studiului au ţinut să precizeze că munca lor nu a fost îndreptată spre găsirea unei explicaţii definitive legate de motivul dispariţiei neanderthalilor, ci mai degrabă să exploreze mai multe scenarii care ar fi putut conduce spre acest rezultat.
Citeşte şi: