Planetele acoperite de oceane de lavă s-ar putea afla la originea asteroizilor

02 07. 2020, 17:30

This browser does not support the video element.

Structurile identificate în meteoritii care s-au prăbușit pe suprafața Pământului pot indica originea unui asteroid din oceanele unei protoplanete acoperite cu lavă.

Sistemul nostru solar și întreg Universul prezintă  un număr extrem de mare de asteroizi, iar oamenii de știință încearcă să determine mai multe detalii despre originea acestora. Pornind de la condrulele, sfere de minerale care se află în interiorul meteoriților care au supraviețuit impactului cu suprafața terestră, cercetătorii au propus o teorie inedită.

Cercetătorii sunt de părere că acest formațiuni aflate în unii meteoriti au fost incinerate de către proto-planete acoperite de lavă. Pornind de la această idee, oamenii de știință iau în calcul posibilitatea ca acestea să ofere noi detalii despre evenimentele de la începutul Sistemului Solar, notează Futurism.

Un studiu incomplet

Studiul care tratează această origine inedită a asteroizilor este, după cum explică și cercetătorii, incomplet și asta deoarece condrulele nu sunt încă înțelese pe deplin.

În ciuda acestui fapt, această teorie reușește să ofere o explicație îndeajuns de solidă încât să poată fi folosită de către membrii comunității academice.

Ipoteza inițială legată de formarea asteroizilor în ocenele de lavă ale proto-planetelor ar sugera faptul că condrulele ar trebui să reprezinte un fenomen destul de rar. Cu toate astea, după cum explică cercetătorii, condrulele au fost identificate în 86% din meteoriții recuperați până acum.

Rhian Jones, cercetător al Universității Manchester explică faptul că aceste formațiuni reprezintă încă un mister nerezolvat pentru știință și că orice nouă teorie poate fi utilă.

Studiul a fost publicat în Icarus.

Citește și:

Explozia Soarelui va transforma centura de asteroizi a sistemului nostru solar în praf

Asteroizii ajută savanţii să măsoare diametrele stelelor îndepărtate

Un studiu efectuat asupra Lunii scoate la iveală istoria tumultoasă a impacturilor cu asteroizi de pe Pământ

Un nou studiu scoate la iveală originile secrete ale asteroizilor şi meteoriţilor