Home » Știință » O serie de noi fosile indică faptul că spinozaurii erau creaturi acvatice

O serie de noi fosile indică faptul că spinozaurii erau creaturi acvatice

O serie de noi fosile indică faptul că spinozaurii erau creaturi acvatice
Credit foto: Profimedia
Publicat: 29.09.2020

Fosilele găsite recent susțin teoriile conform cărora Spinosaurus ducea o viață acvatică.

Paleontologii au descoperit o groapă plină cu dinți de la Spinosaurus aegyptiacus, ascunsă în partea de sud a Saharei marocane. Cu mai bine de 95 de milioane de ani în urmă, un sistem fluvial masiv curgea prin Sahara, oferind mai multe dovezi care să susțină teoria că Spinosaurus trăia într-un mediu acvatic, notează The Science Times.

Conform studiilor anterioare, un Spinosaurus putea crește până la 15 metri și putea cântări aproape șapte tone. Avea, de asemenea, un bot alungit, asemănător crocodililor, umplut cu rânduri de dinți ascuțiți și conici. În timp ce inițial s-a crezut că este o specie terestră, un studiu recent sugerează că a fost o ființă acvatică. Asta l-a transformat să-și folosească coada ca un organ asemănător unei aripioare, care putea fi folosit la mișcarea sa în apă.

Un prădător acvatic

Primele fosile cunoscute de spinozaur au fost descoperite pentru prima dată în 1915 în formațiunea Bahariya din Egipt, din nefericire, acest exemplar parțial a fost distrus în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Într-un sit, volumul de dinți din Spinosaurus depășește numărul de fosile descoperite de la alți dinozauri. Pornind de la volumul de dinți găsiți, cercetătorii au dedus că această specie de prădător uriaș a avut pierderi de dinți mai frecvente în apă mai frecvent decât oricare alte specii. Acest lucru sugerează cu tărie că dinozaurul a fost un prădător acvatic.

Cercetătorii au descoperit aproximativ 1.200 dinți și ulterior i-au analizat, astfel au constat că 45 la sută din toate probele recuperate provin din Spinosaurus. David Martill, profesor de paleobiologie de la Universitatea din Portsmouth, a spus că nu este conștient despre nicio altă locație care să conțină un număr atât de mare de fosile de Spinosaurus.

Cu o astfel de abundență de dinți de Spinosaurus, este foarte probabil ca acest animal să trăiască mai ales în râuri și nu neapărat de-a lungul malurilor sale”, a declarat Thomas Beevor, autor principal al studiului. De asemenea, cercetătorul adaugă faptul că râul Kem Kem, care a străbătut Sahara în trecut reprezintă o sursă importantă de fosile.

„Abundența crescută a dinților Spinosaurus, față de alți dinozauri, este o reflectare a stilului lor de viață acvatic”, a adăugat Martill. El a adăugat că animalele care își trăiesc cea mai mare parte a vieții în apă reprezintă cea mai mare parte a fosilelor în comparație cu speciile terestre care mergeau la sursele de apă să vâneze sau să bea.

Studiul Studiul Tail-propelled aquatic locomotion in a theropod dinosaur a fost publicat în Nature.

Citește și:

Doi fermieri chinezi au găsit fosilele unor dinozauri care au murit în timp ce dormeau

Embrionul fosilizat al unui dinozaur cu gât lung a dezvăluit câteva detalii neștiute până acum

O nouă specie de dinozaur, înrudită cu T. Rex, descoperită datorită vânătorilor de fosile

Cercetătorii au aflat noi detalii despre ouăle depuse de dinozauri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase