Home » Știință » Halucinațiile pot fi create chiar dacă nu consumi droguri cu efecte halucinogene. Cum îți poți păcăli creierul

Halucinațiile pot fi create chiar dacă nu consumi droguri cu efecte halucinogene. Cum îți poți păcăli creierul

Halucinațiile pot fi create chiar dacă nu consumi droguri cu efecte halucinogene. Cum îți poți păcăli creierul
Sursa foto: Scam Nation Youtube
Publicat: 27.12.2020

Creierul uman este remarcabil. Cele mai complexe mașinării create de oameni nu se pot compara cu puterile conștiinței și ale igenuității. Totuși, cei aproape 80 de miliarde de neuroni sunt incredibil de fragili.

Dacă ceva nu decurge cum trebuie în cazul unei legături, poate ceva este blocat sau declanșat accidental, situația se poate complica foarte rapid.

În mod surprinzător, chiar și fără leziuni sau schimbări structurale, creierul uman poate fi păcălit ușor să audă și să vadă lucruri care, de fapt, nu există.

Asta nu se poate întâmpla doar în cazul consumului de droguri cu efecte halucinogene. Creierul poate face acest lucru și pe cont propriu, trebuie doar știi cum să îl manipulezi.

Privarea senzorială intensă poate duce la halucinații puternice

După cum au demonstrat băieții de la Scam Nation pe Youtube în 2016, dacă poți produce o situație de privare senzorială intensă folosind obiecte din gospodărie, poți induce halucinații foarte puternice care să afecteze vederea și auzul.

După 20 de minute, băieții de la Scam Nation au început să vadă „explozii de culoare”, precum cele văzute atunci când ne frecăm la ochi, acestea căpătând rapid forme precum dinozauri, meduze și Ochiul lui Sauron, potrivit Science Alert.

Unul dintre participanți a auzit chiar și țipete, iar altul râsete. Însă, experimentul făcut de ei a respectat întocmai principiile unui fenomen științific cunoscut drept „efectul Ganzfeld”.

„Efectul Ganzfel”

„Efectul Ganzfel” descrie faptul că atunci când ești expus la „un câmp uniform și nestructurat de stimuli”, precum întunericul sau zgomotul static constant de la televizor, creierul tău ar trebui să reacționeze prin amplificarea zgomotului neural pentru a încerca să găsească semnalele vizuale care lipsesc.

Asta rezultă în halucinații vizuale și auditive, la fel ca băieții de la Scam Nation, potrivit Science Alert.

Totodată, cercetătorii au demonstrat un efect similar într-un experiment în 2015, atunci când au cerut unor voluntari să se uite fiecare în ochii celuilalt timp de 10 minute.

„Participanții au spus că au avut o experiență captivantă”, relata atunci Christian Jarrett, pentru Research Digest de la British Psychological Society.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Infecția cu noul coronavirus ar putea provoca halucinații și chiar stres post-traumatic

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

Un studiu recent a ajuns la concluzia că visele lucide se aseamănă cu experienţele psihedelice date de halucinogene

Procesul prin care creierul deosebește între pericolele prezente și cele trecute

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase