Home » Știință » Crud și inutil. Lovirea cailor nu îmbunătățește performanțele acestora în timpul curselor

Crud și inutil. Lovirea cailor nu îmbunătățește performanțele acestora în timpul curselor

Publicat: 08.11.2020
Crud și inutil. Lovirea cailor nu îmbunătățește performanțele acestora în timpul curselor
Cunoașterea comună ne spune că folosirea bicelor îi poate face pe cai să alerge mai repede și mai drept. Credit foto: Pixabay

Cunoașterea comună ne spune că folosirea bicelor îi poate face pe cai să alerge mai repede și mai drept.

Caii sunt unele dintre cele mai vechi animale pe care le-am domesticit, iar acest lucru a schimbat în mod fundamental modul în care istoria noastră a evoluat. De-a lungul timpului, aceste animale au fost folosite pentru transport sau lucrări agricole. Odată cu industrializarea, caii au devenit bunuri de lux, fiind adesea folosiți pentru concursurile se sărituri și pentru curse. Un element care pare a fi rămas neschimbat de-a lungul timpului este acela al biciului care este folosit pentru a-i determina pe cai să alerge și mai repede.

Un studiu recent susține faptul că folosirea biciului nu are nicio influență asupra direcției calului, siguranței călărețului și, în special, asupra vitezei unui cal. Pe scurt, această tradiție se dovedește a fi un obicei nu doar crud, după cum arată o mulțime de articole și clipuri de pe internet, dar și inutil.

O tradiție care încă se bucură de sprijinul publicului

Susținătorii utilizării biciului, cum ar fi Racing Australia și British Horseracing Authority, susțin că acesta este necesar pentru siguranța calului și călăreților. Ei susțin că biciul asigură menținerea direcției necesară pentru a reduce interferența dintre cai pe traseu.

O altă justificare oferită de aceste organizații este că biciuirea face caii să alerge mai repede. Acest lucru este considerat fundamental pentru integritatea cursei, într-o industrie de miliarde de dolari care se bazează pe jocuri de noroc, toate părțile, cei care pariază, antrenorii, crescătorii și proprietarii, vor să știe că calul pe care l-au susținut va avea toate șansele de a câștiga.

În unele țări există o serie de regulamente care încearcă să ia în calcul și bunăstarea animalelor, astfel, pentru toate cursele oficiale din Australia, există reglementări detaliate pentru numărul și stilul loviturilor cu bici permise în diferitele puncte ale unei curse.

Din 1999, o formă de curse fără bice a fost implementată în Marea Britanie. Astfel, jockey-urilor le este permis să aibă asupra lor un bici, dar nu îl pot folosi decât în condiții excepționale, cum ar fi încercarea de a evita o coliziune.

După curse, administratorii realizează un raport oficial care consemnează orice comportament neobișnuit sau neregulamentar din partea unui călăreț, mișcarea calului pe pistă, interferența dintre cai și eventualele probleme veterinare.

Cercetătorii au stabilit că biciul este inutil

„Rezultatele noastre nu au indicat diferențe semnificative între mișcarea calului pe traseu, interferența pe traseu, frecvența incidentelor legate de comportamentul călărețului sau timpul mediu de finalizare a cursei. Pur și simplu, utilizarea biciului nu a avut niciun impact asupra direcției, siguranței sau vitezei. Contrar credințelor tradiționale, biciuirea cailor de curse nu funcționează”, notează cercetătorii.

Aceste descoperiri întăresc necesitatea unui sprijin oficial, dar și din partea publicului pentru impunerea unor reguli împotriva biciuirii animalelor. În plus, datele colectate indică faptul că utilizarea biciului ar putea fi interzisă fără niciun efect negativ asupra calului, călăreților sau integrității cursei.

Citește și:

Domesticirea cailor a schimbat structura genetică a populaţiilor. Modificările aduse de expansiunea grupurilor asiatice, din România până în Mongolia

Povestea cailor huţuli: singura rasă de cai autentic românească

7 mituri comune despre cai care nu sunt adevărate

Cele mai vechi dovezi ale echitației, descoperite în Kazakhstan 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase