Home » Știință » Savanții britanici au reușit să pună în funcțiune un reactor de fuziune la care lucrau de șapte ani

Savanții britanici au reușit să pună în funcțiune un reactor de fuziune la care lucrau de șapte ani

Savanții britanici au reușit să pună în funcțiune un reactor de fuziune la care lucrau de șapte ani
Cercetătorii confirmă faptul că au reușit să încălzească hidrogenul suficient de mult pentru a deveni plasmă cu ajutorul acestui nou reactor. Credit foto: Pixabay
Publicat: 05.11.2020

Cercetătorii confirmă faptul că au reușit să încălzească hidrogenul suficient de mult pentru a deveni plasmă cu ajutorul acestui nou reactor.

După o perioadă de proiectare și construcție care s-a întins pe șapte ani, un reactor de fuziune experimental din Marea Britanie a fost pornit cu succes, cercetătorii obținând, în premieră plasmă, aceasta fiind confirmarea faptului că toate componentele pot funcționa împreună pentru a încălzi hidrogenul gazos până acesta atinge o nouă formă a materiei, notează Science Alert.

Această premieră, realizată de o mașinărie numită MAST Upgrade din Culham, Oxfordshire,  este ingredientul fundamental al unui reactor de fuziune nucleară funcțional, un vis pe care oamenii de știință încearcă să-l realizeze de zeci de ani.

Reactoarele cu fuziune nucleară

În fuziunea nucleară, nucleele a două sau mai multe elemente ușoare fuzionează într-un nucleu mai greu și eliberează energie în timpul procesului. Acest fenomen are loc și în inima Soarelui și, dacă putem recrea și menține aceleași reacții pe Pământ la o scară suficientă, vom obține energie curate, practic nelimitate, fără emisii de gaze cu efect de seră.

„Vrem ca Marea Britanie să fie un lider mondial în domeniul energiei de fuziune și să îi valorifice potențialul uimitor ca sursă de energie curată, care ar putea dura sute de ani”, a declarat ministrul științei din Marea Britanie, Amanda Solloway, într-un comunicat.

„Pornirea dispozitivului MAST Upgrade este un moment important pentru acest experiment național de fuziune și ne duce cu un pas mai aproape de obiectivul nostru de a construi prima centrală electrică de fuziune din Marea Britanie până în 2040”, adaugă aceasta.

De ce are nevoie un reactor de fuziune

Un reactor de fuziune necesită un fel de dispozitiv special pentru a valorifica reacțiile care apar în plasmă. Dispozitivul Tokamak folosește câmpuri magnetice pentru a izola plasma creată de reacția de fuziune. Pentru o lungă perioadă de timp, tokamak-urile au folosit o configurație în formă de gogoașă, dar dispozitivele mai noi precum MAST Upgrade sunt exemple de design sferic mai avansat de tokamak, care se așteaptă să ofere numeroase beneficii în ceea ce privește eficiența și performanța.

Datele adunat din folosirea acestui reactor vor fi foarte importante pentru un alt proiect care își propune să folosească energia produsă de către fuziunea nucleară: International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). Acesta este construit în sudul Franței, implicând mii de oameni de știință din peste 30 de țări. Este planificat de ani de zile și are o întârziere de aproximativ cinci ani, dar când proiectul va fi finalizat, se estimează că va costa în jur de 65 miliarde de dolari americani, ITER va fi cea mai bună șansă a cercetătorilor de a arăta că energia produsă prin fuziunea nucleară poate fi valorificat de mâinile omului.

Citește și:

Reactoarele de fuziune nucleară ar putea deveni realitate până în 2025

Cel mai mare proiect de fuziune nucleară din lume a început în Franța

Savanţii au obţinut rezultate uimitoare de la un vechi reactor de fuziune nucleară

Are 14 ani şi a construit un reactor de fuziune nucleară acasă cu obiecte cumpărate de pe eBay

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase