Home » Știință » Cercuri „fantomatice” apărute pe cer nu pot fi explicate, însă fenomenul i-a entuziasmat pe astronomi

Cercuri „fantomatice” apărute pe cer nu pot fi explicate, însă fenomenul i-a entuziasmat pe astronomi

Publicat: 11.12.2020
Sursa foto: Bärbel Koribalski/ ASKAP/ Dark Energy Survey

În septembrie 2019, Anna Kapinska susținea o prezentare despre obiecte interesante pe care le găsise în timp ce naviga prin noile date radioastronomice. Cercetătoarea începuse să observe forme foarte ciudate pe care nu le putea asocia cu ușurință niciunui alt tip de obiect cunoscut.

Printre acestea, se afla o imagine cu un cerc fantomatic de emisie radio, care plutea în spațiu precum un inel de fum cosmic. Niciunul dintre colegii săi nu mai văzuseră așa ceva vreodată. Câteva zile mai târziu, colegul său Emil Lenc a găsit un al doilea cerc, chiar mai înfricoșător decât cel descoperit anterior.

Anna și Emil analizau noile imagini din observațiile pilot pentru proiectul „Harta evoluționară a Universului” (EMU), realizat cu noul radiotelescop revoluționar Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) al CSIRO, situat în Australia.

Ce au crezut astronomii inițial?

Inițial, ciudățeniile au apărut în imaginile cercetătorilor ca niște cercuri clare, dar care nu pareau să producă emisii optice, infraroșii sau cu raze X. Momentan nu se știe cât de mari sunt sau la ce distanțe sunt situate de Terra, însă echipa spune că s-ar putea afla la milioane de ani-lumină în Universul îndepărtat.

Presupunerea inițială a fost că ORC-urile (Odd radio circle) erau un fel de artefact vizual în date, dar observațiile ulterioare cu alte radiotelescoape au confirmat că acestea erau într-adevăr obiecte reale, deși foarte slabe, pe cer.

Așadar, despre ce ar putea fi vorba? Deocamdată, cercurile rămân un mister, însă oamenii de știință au investigat deja și au exclus câteva explicații posibile. La prima vedere, cercurile par similare cu rămășițele de la supernove, nori de resturi lăsate în urmă după explozia stelelor. Totuși, sunt prea departe de planul galactic unde orbitează majoritatea stelelor.

Oamenii de știință au exclus mai multe posibilități

De asemenea, ORC-urile seamănă cu alte trei tipuri de emisii radio observate deseori în spațiu, anume inele radio în jurul galaxiilor intense de formare a stelelor, „lobi” de emisii care se scurg din găurile negre supermasive sau așa-numitele inele Einstein, unde semnalele precum undele radio sunt îndoite în cercuri prin gravitația de la roiurile de galaxii, potrivit New Atlas și Live Science.

Oamenii de știință au exclus toate cele trei explicații. ORC-urile sunt prea departe de orice alte stele sau galaxii și sunt prea circulare și simetrice pentru a corespunde cu acele tipuri de emisii.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste cercuri radio ciudate reprezintă un obiect astronomic nou, deși pot fi încă asociate cu fenomene cunoscute, precum emisii radio rapide sau coliziunile dintre găurile negre și stelele neutronice care degajă unde gravitaționale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O zi tristă pentru astronomie: Radiotelescopul Arecibo s-a prăbușit după 57 de ani

Probleme în astronomie. Cercetătorii nu pot explica ce forțe fac ca stelele să fie fierbinți chiar și după moartea lor

Astronomii au descoperit, în premieră, o super-planetă cu ajutorul unui radiotelescop

Astronomii au descifrat misterul nebuloasei care înconjoară o stea

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase