Home » Știință » Vaccinul Pfizer pare să fie mai puțin eficient împotriva mutaţiilor tulpinei din Africa de Sud – studiu

Vaccinul Pfizer pare să fie mai puțin eficient împotriva mutaţiilor tulpinei din Africa de Sud – studiu

Vaccinul Pfizer pare să fie mai puțin eficient împotriva mutaţiilor tulpinei din Africa de Sud – studiu
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 29.01.2021

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer şi BioNTech pare să piardă puțin din eficacitate împotriva unui virus proiectat cu trei mutaţii cheie din noua variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud, potrivit unui studiu de laborator.

Realizat de Pfizer şi oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Texas Medical Branch (UTMB), dar nefiind încă evaluat independent, studiul a arătat o reducere de mai puţin de două ori a nivelului titrului (concentraţiei) anticorpilor, indicând că vaccinul ar fi probabil eficient în neutralizarea unui virus cu aşa-numitele mutaţii E484K şi N501Y detectate în varianta sud-africană.

În cadrul cercetării au fost analizate probe de sânge prelevate de la persoanele care au primit vaccinul. Concluziile sale sunt însă limitate, deoarece nu analizează întregul set de mutaţii găsite în noua variantă sud-africană.

Deși aceste descoperiri nu indică necesitatea unui nou vaccin pentru variantele emergente, Pfizer şi BioNTech sunt pregătite să răspundă dacă forma actuală a vaccinului COVID-19 nu este eficientă împotriva noii variante a SARS-CoV-2, potrivit anunțului făcut de companie și citat de Reuters.

Oamenii de știință proiectează un virus cu setul complet de mutaţii

În prezent, oamenii de ştiinţă proiectează un virus cu setul complet de mutaţii şi se aşteaptă să aibă rezultate în circa două săptămâni, potrivit lui Pei-Yong Shi, autor al studiului şi profesor la UTMB.

Rezultatele sunt mai încurajatoare decât un alt studiu neevaluat, efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia care au folosit o metodă uşor diferită şi care a arătat că anticorpii generaţi de vaccin au fost semnificativ mai puţin eficienţi împotriva variantei de coronavirus din Africa de Sud.

Un posibil motiv pentru diferenţele dintre cele două studii ar putea fi faptul că descoperirile Pfizer se bazează pe un coronavirus proiectat, în timp ce studiul Columbia a folosit un pseudovirus pe baza virusului stomatitei veziculare, un tip diferit de virus, a spus Pei-Yong Sh, profesor la UTMB. El este de părere că descoperirea în pseudovirusuri ar trebui validată folosind virusul real.

Totodată, studiul Pfizer UTMB a arătat rezultate şi mai bune împotriva mai multor mutaţii cheie din varianta extrem de contagioasă a virusului din Marea Britanie. Shi a spus că lucrează şi la un virus proiectat cu setul complet de mutaţii din tulpina britanică.

Vă recomandăm să citiți și:

De când vor putea fi vaccinați românii cu serul Moderna

Suedia suspendă plăţile către Pfizer pentru vaccinul împotriva COVID-19. Ce s-a întâmplat

Protocolul de vaccinare pentru românii care s-au infectat după prima doză

Explicațiile Ministerului Sănătății despre vaccinul împotriva COVID-19. Ce înseamnă, de fapt, eficacitatea de 95%

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase