Home » Știință » Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Africa de Sud este mult mai contagioasă

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Africa de Sud este mult mai contagioasă

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Africa de Sud este mult mai contagioasă
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 20.01.2021

O nouă variantă a coronavirusului identificată pentru prima oară în Africa de Sud este mai contagioasă decât alte variante, au anunțat experții, însă nu există dovezi că ar fi și mai letală.

Noua variantă este cu 50% mai contagioasă, a spus Salim Abdool Karim, epidemiolog și director adjunst al comitetului științific al Ministerului Sănătății din Africa de Sud.

„Nu există dovezi că noua variantă de COVID-19 este mai severă decât varianta originală”, a adăugat oficialul.

Experții au ajuns la această concluzie despre noua variantă, acum cea dominantă în Africa de Sud, în urma analizelor datelor colectate de la focarele principale din țară.

Sistemul de sănătate din Africa de Sud, la limita supraviețuirii

Având peste 1,3 milioane de oameni infectați, Africa de Sud a înregistrat mai multe cazuri decât orice altă țară de pe continent și a suferit mai multe decese, 37.105 de oameni fiind răpuși de infecție. Al doilea val de coronavirus a adus sistemul de sănătate al țării la limita supraviețuirii.

Ministrul Sănătății Zweli Mkhize a declarat că a fost înregistrată o reducere de 23% în numărul infecțiilor, însă numărul de oameni internați în spitale a crescut recent cu 18,3%.

Dr. Waasila Jassat, un alt membru al grupului de experți, a spus că deși numărul internărilor a crescut, rata mortalității nu s-a schimbat față de primul val al pandemiei.

Descoperirea noii variante, cunoscută drept 510Y.V2, de către experții din Africa de Sud a convins autoritățile să introducă noi restricții în luna decembrie pentru a încetini răspândirea virusului.

„Lumea a subestimat virusul”

„Lumea a subestimat virusul”, a precizat virusologul Alex Sigal, un alt membru al grupului de experți, adăugând că virusul evoluează și se adaptează la oameni, potrivit MedicalXpress.

Temeri privind noua variantă a coronavirusului a ajutat la convingerea unor companii aeriene să-și limiteze zborurile din și spre Africa de Sud.

Președintele Cyril Ramaphosa a anunțat recent că în următoarele șase luni vor ajunge peste 20 de milioane de doze în țară. Totuși, epidemiologul Abdool Karim a spus că nu este știut încă dacă vaccinurile curente vor fi eficiente împotriva noii variante a coronavirusului, deși mai multe studii sunt momentan în desfășurare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce a secvențiat Islanda fiecare caz de COVID-19 apărut în țară de la începutul pandemiei

Opt gorile au COVID-19. Este primul caz din lume de transmitere a coronavirusului la maimuţe mari

Tehnologia folosită la vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de BioNTech, s-a dovedit eficientă și împotriva sclerozei multiple

Lista completă cu ingredientele vaccinurilor împotriva COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase