Home » Știință » Un studiu „din lumea reală” arată care este adevărata eficiență a vaccinurilor de la Pfizer și Moderna

Un studiu „din lumea reală” arată care este adevărata eficiență a vaccinurilor de la Pfizer și Moderna

Un studiu „din lumea reală” arată care este adevărata eficiență a vaccinurilor de la Pfizer și Moderna
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 31.03.2021

Două doze de vaccin Pfizer sau Moderna au arătat o eficiență de 90% împotriva infecției cu noul coronavirus în cadrul unui studiu din „lumea reală” desfășurat pe angajații din prima linie din SUA.

Studiu, de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), a mai arătat că o singură doză de vaccin Pfizer sau Moderna a avut o eficiență de 80% în prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Rezultatele au fost publicate luni, 29 martie, în jurnalul Morbidity and Mortality Weekly Report și au fost în concordanță cu datele de la studiile clinice anterioare privind cele două vaccinuri.

„Aceste descoperiri ar trebui să ofere speranță pentru milioane de americani care se vaccinează împotriva COVID-19 în fiecare zi și pentru cei care vor oportunitatea de a-și sufleca mânecile și să se vaccineze în următoarele săptămâni. Vaccinurile autorizate sunt cheia care va duce la sfârșitul acestei pandemii devastatoare”, a spus dr. Rochelle Walensky, director al CDC.

4.000 de lucrători medicali și angajați esențiali au participat la studiu

Noul studiu din „lumea reală” a analizat informații de la aproape 4.000 de lucrători medicali și alți angajați esențiali din șase state americane între decembrie 2020 și martie 2021. În fiecare săptămână, participanții au fost supuși unui test COVID-19, indiferent dacă prezentau sau nu simptome.

În timpul perioadei de studiu, 75% dintre participanți au primit cel puțin o doză de vaccin Pfizer sau Moderna, ambele fiind dezvoltate cu tehnologia ARN mesager, scrie Live Science.

În total, au existat 161 de infecții cu COVID-19 în rândul participanților nevaccinați, în comparație cu 8 infectări în rândul celor care au fost vaccinați parțial, adică după cel puțin două săptămâni de la primirea primei doze de vaccin. Doar trei oameni care au fost vaccinați cu ambele doze au fost infectați cu COVID-19.

„Eforturile actuale de vaccinare au ca rezultat beneficii substanțiale”

Cercetătorii au exclus cazurile COVID-19 care au apărut în primele 13 zile de la vaccinare pentru că este nevoie de 2 săptămâni pentru ca sistemul imunitar să reacționeze la vaccin.

Analiza oamenilor de știință a dezvăluit că două doze de vaccin Pfizer sau Moderne au redus riscul de infecție cu 90% și că o singură doză a redus riscul cu 80%.

Concluziile studiului „demonstrează că eforturile actuale de vaccinare au ca rezultat beneficii substanțiale în rândul adulților”, au scris autorii. În jur de 72% dintre participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Femeile însărcinate care au fost vaccinate cu Pfizer și Moderna au transmis anticorpi bebelușilor

Cum a ajuns un fost vicepreședinte al Pfizer eroul neașteptat al adepților anti-vaccinare – analiză Reuters

O singură doză din vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală – studiu

Prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 85% – studiu din Israel

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase