Home » Știință » O boală misterioasă a creierului îi îngrijorează pe medicii din Canada

O boală misterioasă a creierului îi îngrijorează pe medicii din Canada

Publicat: 02.04.2021
O boală misterioasă a creierului îi îngrijorează pe medicii din Canada
Credit foto: Shutterstock

Medicii din Canada sunt îngrijorați că s-ar putea confrunta cu boala a creierului necunoscută până acum, după ce au apărut mai multe cazuri cu simptome precum pierderea memoriei, halucinații și atrofie musculară.

Politicienii din provincia New Brunswick au cerut răspunsuri. Însă, având atât de puțin cazuri, experții spun că deocamdată există mai multe întrebări decât răspunsuri și au rugat publicul să nu intre în panică.

De mai bine de un an, experții în sănătate publică monitorizează un „focar” de 43 de cazuri care implică o boală neurologică fără o cauză cunoscută.

Locuitorii au aflat pentru prima oară despre investigație săptămâna trecută după apariția unui document al Agenției de Sănătate Publică din provincie. Autoritățile solicitau medicilor de familie să fie atenți la simptome similare cu boala Creutzfeldt-Jakob. Aceasta este o afecțiune rară și mortală a creierului care este cauzată de proteine deformate cunoscute drept prioni.

Niciun caz de Creutzfeldt-Jakob nu a fost confirmat deocamdată

„Colaborăm cu diferite grupuri naționale și experți. Totuși, nu a fost identificată deocamdată o cauză clară”, arată documentul apărut în presa locală.

Mai multe simptome, precum pierderea memoriei, probleme de vedere și mișcări spasmodice anormale, au declanșat o alarmă în rețeaua de monitorizare a bolii Creutzfeldt-Jakob (CJD) din Canada. În ciuda unor similarități inițiale, niciun caz de CJD nu a fost confirmat.

„Nu avem dovezi care să sugereze că este o maladie prionică”, a spus dr. Alier Marrero, neurologul care coordonează investigația din New Brunswick.

„Momentan, avem mai mulți pacienți care par să sufere de acest sindrom”

Acum, o echipă de cercetători și oameni de știință se grăbește să determine dacă se confruntă cu un sindrom neurologic necunoscut sau o serie de afecțiuni cunoscute care nu au legătură, potrivit The Guardian.

Cele mai multe cazuri au apărut în peninsula Acadian, o regiune slab populată din nord-estul provinciei canadiene. Numărul total al cazurilor rămâne scăzut, însă provincia New Brunswick din Canada are o populație mai mică de 800.000 de oameni. Tot mai mulți cercetători lucrează din greu pentru a afla dacă există o legătură între cazuri sau cauze de mediu, inclusiv surse de apă, plante sau insecte.

„Nu știm care este cauza. Momentan, avem mai mulți pacienți care par să sufere de acest sindrom”, a mai precizat Marrero.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce creierul oamenilor s-a dezvoltat mai mult decât al maimuțelor?

Citirea creierului uman prin ultrasunete este posibilă. Ar putea revoluționa tehnologia interfață creier-computer

Ce se întâmplă cu adevărat în creier și corp atunci când facem nopți albe

Cum influențează „zgomotul” din creier comportamentul uman

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase