O boală transmisă de păduchi care a chinuit soldații în timpul Primului Război Mondial a fost identificată la un bărbat din Canada, care până de curând a trăit pe străzi, astfel aducând în centrul atenției faptul că nu sunt desfășurate destule eforturi pentru a-i ajuta pe oamenii vulnerabili.
„Febra tranșeelor” (numită și tifos epidemic) este cauzată de bacteria Bartonella quintana și este răspândită prin păduchi. Afecțiunea medicală a luat amploarea în rândul trupelor militare și ar fi afectat mai mult de 1 milion de soldați în timpului conflictului din 1914 – 1918.
Pe lângă febra recurentă, simptomele mai pot include dureri de spate, dureri de cap și amețeală. Boala mai poate cauza și o inflamație potențial letală a inimii cunoscută drept endocardită.
Medicii din Canada au spus că au descoperit bacteria care cauzează „febra tranșeelor” și probleme ale inimii la un bărbat din Winnipeg, fost om fără adăpost, și că alte trei cazuri au fost confirmate în rândul altor bărbați vulnerabili din oraș în decurs de șase luni anul acesta.
Un bărbat a rămas paralizat și are dificultăți de vorbire după ce infecția a declanșat o hemoragie în creier.
Aceasta nu este prima oară când „febra tranșeelor” a fost identificată în ultimii ani. Unele cazuri au fost confirmate la oameni sănătoși cu risc scăzut de contractare a păduchilor, însă experții spun că boala este în special comun în rândul oamenilor fără adăpost.
Dr. Carl Boodman, expert în boli infecțioase și microbiologie medicală la Universitatea Manitoba, a declarat că afecțiunea este cel mai probabil diagnosticată greșit și că aceste cazuri atrag atenția asupra faptului că sunt necesare mai multe măsuri pentru cei mai vulnerabili oameni ai societății, potrivit The Guardian.
„Oamenii care nu au comunități uriașe care să-i protejeze vor avea parte de boli care nu sunt înțelese și ar putea muri fără o înțelegere deplină asupra cauzei. Aceasta este o boală de război, o boală a taberelor de refugiați și este ceva care încă mai afectează mult societăți industrializate. Asta reflectă faptul că unii oameni din societatea noastră trăiesc în condiții care nu ar trebui tolerate”, a spus Boodman.
Un cercetător s-a lăsat mușcat de țânțari purtători de febră Dengue