Home » Știință » Cercetătorii de la Harvard susțin că studiile privind declinul numărului spermatozoizilor sunt absurde

Cercetătorii de la Harvard susțin că studiile privind declinul numărului spermatozoizilor sunt absurde

Cercetătorii de la Harvard susțin că studiile privind declinul numărului spermatozoizilor sunt absurde
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.06.2021

Un grup de oameni de știință pun sub semnul întrebării cele mai recente cercetări în privința declinului îngrijorător al numărului spermatozoizilor.

Cercetătorii de la Laboratorul GenderSci din cadrul Universității Harvard au analizat mai în detaliu studiul din 2017 care a concluzionat că numărului spermatozoizilor al bărbaților din țările din Occident a continuat să scadă vertiginos în ultimele patru decenii. După o analiză mai amănunțită, oamenii de știință au observat că, de fapt, descoperirile studiului includ prea puține dovezi care să sugereze că omenirea se confruntă cu o criză existențială.

În cadrul unui nou studiu publicat în jurnalul Human Fertility, cercetătorii de la Harvard susțin că datele lucrării din 2017 nu au inclus detalii importante precum grupele de vârstă pentru bărbații de la care au fost extrase mostrele de lichid seminal.

Nu există o cantitate „corectă” de spermatozoizi

Studiul din 2017 a mai considerat și că numărul spermatozoizilor era cel mai bun indicator al fertilității. În schimb, realitatea este ceva mai complicată de atât.

De fapt, nu există o cantitate „corectă” de spermatozoizi atunci când vine vorba de fertilitate. Astfel, chiar dacă numărul spermatozoizilor este mai crescut, asta nu indică neapărat faptul că vei putea să lași însărcinată mai rapid o femeie.

„Dublarea numărului spermatozoizilor de la 25 la 50 de milioane nu dublează neapărat și șansele de a lăsa însărcinată o femeie. Dublarea de la 100 la 200 de milioane nu dublează șansele. Așadar, această relație dintre numărul spermatozoizilor și fertilitate este slabă”, a explicat Allan Pacey, androlog la Universitatea din Sheffield, Regatul Unit.

Studiile privind sfârșitul omenirii din cauza numărului scăzut de spermatozoizi sunt exagerate

Reacționând la studiul din 2017 care mai susținea și că microplasticele sunt de vină pentru declinul numărului de spermatozoizi, cercetătorii de la Harvard au propus o teorie diferită. Nivelurile numărului de spermatozoizi ar putea chiar să fluctueze în timp și în cadrul populațiilor diferite.

Teoria este solidă, în special dacă ne gândim la faptul că oamenii de știință au avut acces la date despre numărul spermatozoizilor doar în ultimele cinci decenii. Acesta este un interval prea redus pentru a încerca să obținem o concluzie solidă despre un subiect atât de vast precum fertilitatea umană, potrivit Futurism.

Mai există și problema rase, având în vedere că studiul din 2017 a împărțit datele despre numărul spermatozoizilor între „Occident” și „Altele”. Așadar, cercetătorii susțin că studiile privind sfârșitul inevitabil al omenirii din cauza numărului scăzut de spermatozoizi sunt exagerate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dieta bogată în junk food duce la scăderea numărului spermatozoizilor la bărbaţii tineri

Omenirea își pierde abilitatea de a se reproduce. Ce este de vină pentru declinul ratei de fertilitate

Implicații serioase pentru viitorul omenirii. O cercetătoare avertizează că bărbații își pierd abilitatea de reproducere

Parazitismul sexual: Ritualul bizar de împerechere al peștilor pescari

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase