Home » Știință » Un asteroid uriaș, de mărimea unui stadion, va trece sâmbătă pe lângă Pământ

Un asteroid uriaș, de mărimea unui stadion, va trece sâmbătă pe lângă Pământ

Publicat: 23.07.2021

Un asteroid de mari dimensiuni se îndreaptă spre Pământ cu o viteză foarte mare și va trece pe lângă planetă noastră sâmbătă, 24 iulie.

Astronomii care îl monitorizează estimează că asteroidul, denumit „2008 Go20”, are dimensiunea unui stadion.

NASA a precizat că asteroidul circulă cu o viteză de aproape 29.000 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă o medie de opt kilometri pe secundă. Având în vedere această viteză mare, orice obiect care se intersectează cu asteroidul va fi distrus din cauza impactului.

Potrivit bazei de date a NASA în care sunt monitorizate obiectele aflate în apropierea Pământului (NEO), asteroidul 2008 Go20 are un diametru de 220 de metri și va zbura la o distanță de 5.984.000 de kilometri față de Terra. Spre comparație, distanța dintre Pământ și Lună este de 384.400 de kilometri.

Potrivit calculelor NASA, citate de NDT, roca uriașă nu se va apropia de Terra la o distanță mai mare de 4.193.160 de kilometri.

Asteroidul care se va apropia de Pământ în 24 iulie, clasificat în categoria Apollo

NASA a spus că asteroidul se va deplasa în siguranță pe lângă Pământ. Cu toate acestea, orbita lui 2008 Go20 a fost clasificată ca „Apollo”. În această categorie sunt înscriși cei mai periculoși asteroizi. Un asteroid din categoria Apollo este un obiect NEO. Categoria a fost denumită după asteroidul 1862 Apollo care a fost descoperit de astronomul german Karl Reinmuth.

Credit foto: NASA

Chiar dacă probabilitatea ca asteroidul să lovească Pământul este extrem de mică, iar astronomii NASA sunt siguri că nu va exista niciun pericol, agenția spațială monitorizează continuu obiectul.

Un asteroid este alcătuit, în esență, din fragmente și resturi rămase în urma formării Sistemului Solar. O astfel de rocă este considerată un obiect potențial periculos din apropierea Pământului (NEO) atunci când se apropie de planeta noastră la o distanță mai mică de 1,3 ori decât cea dintre Pământ și Soare (150.000.000 km).

Asteroidul 2008 Go20 va trece pe lângă Pământ sâmbătă, 24 iulie, la 22:35, ora României.

Vă recomandăm să citiți și:

Un cercetător român a ajutat la descifrarea misterului celebrului asteroid Pallas, unul dintre cei mai mari din Sistemul Solar

Asteroidul Hygiea ar putea fi cea mai mică planetă din sistemul nostru solar

Acesta să fie ”vărul” lui Oumuamua? Un alt asteroid misterios poate proveni din afara Sistemului Solar. A atras atenţia prin comportamentul său ”rebel”

Materie organică esențială vieții pe Pământ, descoperită pentru prima oară pe suprafața unui asteroid

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase