Home » Știință » Record doborât privind calcularea constantei matematice pi

Record doborât privind calcularea constantei matematice pi

Publicat: 20.08.2021
Credit foto: Shutterstock

O echipă de cercetători elvețieni de la Universitatea de Științe Aplicate din Graubuenden a doborât recordul pentru calcularea constantei matematice pi (π).

Cercetătorii din Elveția sunt pregătiți să bată recordul pentru cea mai precisă valoare a constantei matematice pi, după ce au folosit un supercomputer pentru a calcula faimosul număr până la primele sale 68,2 trilioane de zecimale.

Numele „pi” provine de la cea de-a 16-a literă din alfabetul grecesc – π-  și a fost folosit de matematicieni pentru a reprezenta constanta încă de la începutul secolului al XVIII-lea.

Pi este raportul dintre circumferința unui cerc și circumferința acestuia. Sunt binecunoscute primele 10 cifre ale lui π– 3,141592653, însă are un număr infinit de zecimale, din această cauză constanta fiind un număr irațional.

Pentru a scrie toate cifrele lui π, calculate de supercompunter, ai avea nevoie de aproape 35 de miliarde de coli A4, echivalentul a aproximativ 52 la sută din masa celebrei clădiri Empire State Building din New York. Puse cap la cap, toate bucățile de hârtie cu valorea celebrei constante matematice s-ar întinde pe mai mult de 10 milioane de kilometri.

Valoarea lui pi, calculată în 108 zile și nouă ore

Cu ajutorul supercomputerului de la Centrul DAViS, cercetătorilor elvețieni le-a luat 108 zile și nouă ore să stabilească valoarea lui pi, întrecând recordul mondial stabilit anterior de Google în 2019, care a calculat doar 31 trilioane de zecimale, cât și recordul din 2020 de 50 de miliarde de cifre realizat de către Timothy Mullican, fondatorul organizației non-profit North Alabama Charitable Computing, care a făcut calculul pe un computer personal.

Credit foto: Shutterstock

Lui Mullican i-a luat 303 de zile să facă calculul și a folosit același algoritm precum cel utilizat pe supercomputerul elvețienilor.

„Am vrut să atingem mai multe obiective cu acest record”, a declarat prof. Dr. Heiko Rölke, șeful Centrului DAViS, citat de IFL Science.

Pe parcursul pregătirii și realizării calculelor, am reușit să acumulăm o mulțime de cunoștințe și să ne optimizăm procesele. Acest lucru este acum un beneficiu important pentru partenerii noștri de cercetare, cu care desfășurăm în comun proiecte de analiză și simulare a datelor, cu o mare intensitate a calculelor”.

Cercetătorii elvețieni au precizat că efectuarea acestui calcul extrem de precis al constantei matematice pi reprezintă un început pentru utilizarea intensivă a datelor și a puterii de calcul în cercetare și dezvoltare. „Calculul ne-a făcut, de asemenea, conștienți de punctele slabe din infrastructură, cum ar fi capacitățile insuficiente de back-up”, a afirmat managerul de proiect Thomas Keller.

Calcularea rapidă a constantei π reprezintă o demonstrație tehnologică a ceea ce pot face algoritmii potriviți și cât de repede o pot realiza. Noul record nu a fost încă certificat de Guinness Book of Records, până la înregistrarea lui, cercetătorii au făcut publice doar ultimele 10 cifre ale numărului pi, care, pentru cei interesați, sunt 7817924264.

Vă recomandăm să citiți și:

O tăbliță veche de 3.700 de ani conține cel mai vechi exemplu cunoscut de geometrie aplicată

Spiru Haret, matematicianul care a renunțat la o carieră academică de succes în Occident pentru a ridica România din analfabetism

Matematica poate fi folosită pentru a identifica cel mai bun loc de parcare

Nu trebuie creier mare pentru inteligenţă. Dovada o reprezintă albinele, care pot rezolva probleme de matematică

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase