Home » Știință » Elicopterul Ingenuity se descurcă atât de bine încât NASA a anunțat o nouă decizie în privința misiunii pe Marte

Elicopterul Ingenuity se descurcă atât de bine încât NASA a anunțat o nouă decizie în privința misiunii pe Marte

Publicat: 08.09.2021
Elicopterul Ingenuity se descurcă atât de bine încât NASA a anunțat o nouă decizie în privința misiunii pe Marte
Credit foto: NASA/JPL-Caltech

Trebuia să zboară doar de cinci ori. Totuși, elicopterul trimis de NASA pe Marte, Ingenuity, a finalizat deja 12 zboruri și nu este pregătit să se retragă.

Având în vederea succesul uimitor și neașteptat, agenția spațială americană a extins misiunea elicopterului Ingenuity pentru o perioadă nedeterminată. Micul elicopter a devenit un partener de călătorie obișnuit al roverului Perseverance, al cărui misiune principală este să caute urme ale vieții antice pe Planeta Roșie.

„Totul decurge atât de bine. Ne descurcăm mai bine pe suprafață decât ne așteptam”, a explicat Josh Ravich, directorul echipei de inginerie mecanică a lui Ingenuity.

Sute de oameni au contribuit la proiectul elicopterului Ingenuity

Sute de oameni au contribuit la acest proiect, deși doar câțiva dețin momentan roluri zilnice. Ravich s-a alăturat echipei în urmă cu cinci ani.

„Atunci când s-a ivit oportunitatea de a lucra în cadrul proiectului, cred că am avut aceeași reacție ca oricine altcineva: este asta măcar posibil?”, a spus Ravich.

Ezitarea inițială a lui Ravich erau de înțeles. Aerul de pe Marte are o densitate echivalentă cu doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Prin comparație, zborul unui elicopter pe Planeta Roșie ar fi precum zborul în aerul subțire de la 30 kilometri deasupra suprafaței planetei noastre.

Primul vehicul motorizat care a zburat pe o altă planetă

De asemenea, călătoria spre Marte nu a fost deloc ușoară. Ingenuity a trebuit să facă față șocului inițial al decolării de pe Terra, iar apoi, la data de 18 februarie, a ajuns pe Marte după un voiaj de șapte luni prin spațiu, atașat de roverul Perseverance, scrie Science Alert.

Odată ajuns în acest loc fascinant, micul elicopter (cântărește doar 1,8 kilograme) a trebuit să supraviețuiască frigului glacial al nopților marțiene, bazându-se pe căldura acumulată de panourile solare care îi încarcă bateriile în timpul zilei. Totodată, zborurile sale sunt ghidate printr-o rețea de senzori, având în vedere că un decalaj de 15 minute în comunicarea între Pământ și Marte face ca ghidarea în timp real să fie imposibilă.

În ciuda tuturor provocărilor, la data de 19 aprilie, elicopterul a scris istorie. Ingenuity a efectuat primul său zbor, astfel intrând în istorie drept primul vehicul motorizat care a zburat pe o altă planetă. Și, depășind așteptările tuturor, Ingenuity a efectuat alte 11 zboruri de atunci.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ingenuity a desfășurat cel mai complex zbor pe Marte

Elicopterul Ingenuity trimis de NASA pe Marte a surprins imagini uimitoare cu Planeta Roșie

Elicopterul Ingenuity a avut parte de un zbor stresant pe Marte. Ce s-a întâmplat și cine i-a „sărit în ajutor”

Elicopterul Ingenuity a atins o viteză record în timpul celui de-al treilea zbor pe Marte

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult