Home » Știință » Cele mai mari trei cutremure detectate pe Marte de sonda InSight

Cele mai mari trei cutremure detectate pe Marte de sonda InSight

Publicat: 26.09.2021
Cele mai mari trei cutremure detectate pe Marte de sonda InSight
Credit foto: Shutterstock

Sonda InSight a NASA a detectat cele mai puternice cutremure pe Marte de până acum.

La 25 august, InSight a detectat două cutremure cu magnitudinea de 4,1 și 4,2 grade. Apoi, pe 18 septembrie, în cea de-a 1.000-a zi de operațiune a modului pe Marte, a prins zgomotul unui alt cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade.

Recordul anterior pentru cel mai puternic cutremur detectat de InSight data din 2019, pentru un seism cu o magnitudine de 3,7 grade, relatează Science Alert.

Cel mai mare dintre cutremurele din august a fost și cel mai îndepărtat de până acum, cu un epicentru la aproximativ 8.500 de kilometri de unde se afla InSight.

Landerul InSight, ce staționează pe  Marte și este pregătit pentru a detecta bubuiturile și bâzâiturile planetei, este funcțional din noiembrie 2018.

În primul rând a existat detectarea directă a unor cutremure. Este o mare problemă, deoarece Marte fusese considerată moartă din punct de vedere geologic. În al doilea rând, datele despre cutremure permit oamenilor de știință planetară să identifice interiorul marțian.

Când undele acustice sar în jurul Marte și se propagă prin materiale de diferite densități, semnalele rezultate pot fi decodificate pentru a stabili ce și unde se află aceste materiale. În acest fel, cercetătorii au stabilit la începutul anului că Marte are un miez lichid mai mare decât se știa, cu densitate mică.

Cele două cutremure aduc o imagine mai clară a interiorului planetei

Cele două cutremure detectate aduc o imagine și mai clară a interiorului Planetei Roșii. În primul rând, aproape toate seismele mari detectate de InSight până în prezent sunt mult mai aproape de locul de aterizare, într-o regiune numită Cerberus Fossae, la aproximativ 1.600 de kilometri de InSight. Aici pot fi găsite o serie de fisuri, create de defecte care au despărțit crusta. Dovezile sugerează că regiunea a avut activitate tectonic și vulcanică recentă, adică în ultimii 10 milioane de ani.

Cele două cutremure din august au prezentat profiluri seismice diferite. Cutremurul cu magnitudinea de 4,2 grade a fost lent și cu frecvență joasă, în timp ce celălalt a fost mai rapid și mai mare. Era, de asemenea, mult mai aproape, la doar 925 de kilometri de InSight.

Profilurile seismice diferite reprezintă procese diferite pe Marte, dar ele ajută la cartografierea interioară a planetei,  deoarece contribuie la realizarea unei reconstrucții mai detaliate a densităților interioare.

Landerul InSight s-a confruntat cu câteva probleme din cauza vremii marțiene imprevizibile. În primul rând,  instrumentul său, Mole, conceput pentru a monitoriza fluxul de căldură, a fost scos din uz la începutul acestui an. Deși landerul și-a extins misiunea de doi ani, a suferit unele probleme din cauza nivelului de energie în ultimele luni, când panourile sale solare au fost acoperite cu praf. Panourile InSight produceau, în luna februarie, energie la doar 27% din capacitatea lor.

În luna mai a acestui an, oamenii de știință au reușit să facă landerul să funcționeze din nou.

Citește și: 

Un sistem de avertizare pentru cutremure folosește inteligență artificială pentru a prezice fenomenul

Impulsuri magnetice misterioase, descoperite pe Marte de către InSight. Ar putea exista şi un mare rezervor de apă

Acum ştim încă un motiv pentru care au loc atât de multe cutremure în locuri în care nu ar fi trebuit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase