Home » Știință » Inginerii proiectează un robot autonom care poate deschide ușile și poate găsi cea mai apropiată priză

Inginerii proiectează un robot autonom care poate deschide ușile și poate găsi cea mai apropiată priză

Inginerii proiectează un robot autonom care poate deschide ușile și poate găsi cea mai apropiată priză
Credit foto: Ravenna Rutledge/UC Creative
Publicat: 13.11.2021

Ideea că un robot autonom ar putea cuceri lumea este dată peste cap de faptul că există foarte multe uși.

Iar ușile sunt pentru roboți precum kryptonita, spune Ou Ma, profesor de inginerie aerospațială la Universitatea din Cincinnati, citează TechXplore.

„Roboții pot face multe lucruri, dar dacă vrei ca unul să deschidă singur o ușă și să treacă prin ușă, aceasta este o provocare extraordinară”, a spus Ma.

Studenții de la Laboratorul de Robotică Inteligentă și Sisteme Autonome de la UC au rezolvat această problemă complexă cu ajutorul simulărilor digitale tridimensionale. Acum construiesc un robot autonom care nu numai că își poate deschide propriile uși, ci și poate găsi cea mai apropiată priză electrică pentru a se reîncărca fără asistență umană.

Acest simplu avans în independență reprezintă un uriaș salt înainte pentru roboții care aspiră și dezinfectează clădirile de birouri, aeroporturile și spitalele. Roboții de ajutor fac parte dintr-o industrie de robotică de 27 de miliarde de dolari, care include producția și automatizarea.

Provocările unui robot autonom

Yufeng Sun, doctorand la Colegiul de Inginerie și Științe Aplicate de la UC, autorul principal al studiului, a declarat că unii cercetători au abordat problema scanând o cameră întreagă pentru a crea un model digital 3D, astfel încât un robot autonom să poată localiza o ușă. Dar aceasta este o soluție personalizată consumatoare de timp, care funcționează numai pentru camera care este scanată.

Sun a spus că dezvoltarea unui robot autonom pentru a-și deschide o ușă aduce cu sine mai multe provocări.

Ușile vin în culori și dimensiuni diferite, cu mânere diferite care ar putea fi puțin mai sus sau mai jos. Roboții trebuie să știe câtă forță să folosească pentru a deschide ușile pentru a învinge rezistența. Majoritatea ușilor publice se închid automat, ceea ce înseamnă că dacă robotul își pierde aderența, trebuie să o ia de la capăt.

Deoarece studenții UC folosesc machine learning, robotul trebuie să „învețe” singur cum să deschidă o ușă, în esență prin încercări și erori. Acest lucru poate consuma timp inițial, dar robotul își corectează greșelile pe parcurs. Simulările ajută robotul să se pregătească pentru sarcina reală, a spus Sun.

Acest robot autonom va avea nevoie de cel puțin un an pentru a fi perfecționat

„Robotul are nevoie de suficiente date sau „experiențe” pentru a-l ajuta să-l antreneze”, declară Yufeng Sun, doctorand la Colegiul de Inginerie și Științe Aplicate de la UC. „Aceasta este o mare provocare pentru alte aplicații robotizate care folosesc abordări bazate pe inteligență artificială pentru îndeplinirea sarcinilor din lumea reală”.

Acum, Yufeng Sun și masterandul Sam King transformă studiul de succes al lui Sun într-un robot adevărat.

„Provocarea este cum să transferăm această politică de control învățată de la simulare la realitate, adesea denumită o problemă „Sim2Real”, a spus Sun.

Simulările digitale au, de obicei, o rată de succes de doar 60% până la 70% în aplicațiile inițiale din lumea reală, a spus Sun. El se așteaptă să petreacă un an sau mai mult pentru a reduce decalajul și pentru a-și perfecționa noul sistem de robot autonom.

Studiul a fost publicat în revista IEEE Access.

Vă recomandăm să citiți și următoarele articole:

Un implant cerebral a tradus gândurile unui bărbat paralizat cu acuratețe de 94%

Taxiurile zburătoare ar putea deveni o tehnologie fezabilă cu ajutorul unor noi baterii

Primul satelit din lemn va fi lansat anul acesta

Cercetătorii au reușit să regenereze nervul optic al unui șoarece

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase