Home » Știință » Cutia Neagră a Pământului, structura indestructibilă care va spune ce s-a întâmplat cu omenirea în viitor

Cutia Neagră a Pământului, structura indestructibilă care va spune ce s-a întâmplat cu omenirea în viitor

Cutia Neagră a Pământului, structura indestructibilă care va spune ce s-a întâmplat cu omenirea în viitor
Credit foto: Earth's Black Box
Publicat: 06.12.2021

În viitorul îndepărtat, ascunsă undeva în pustietatea din Tasmania, o structură ciudată va fi martor și va documenta sfârșitul lumii așa cum o știm.

Proiectul, numit Earth’s Black Box, este o instalație uriașă din oțel care va în curând umplută cu hard diskuri alimentate cu panouri solare, fiecare dintre acestea documentând și păstrând un flux de actualizări științifice în timp real și o analiză a problemelor grave cu care se confruntă lumea.

Informații despre schimbări climatice, dispariția speciilor, poluarea și efectele asupra sănătății, toate vor fi consemnate de structura monolitică, astfel încât viitoarele societăți să descopere într-o bună zi arhiva și să afle ce s-a întâmplat cu planeta noastră.

„Cutia Neagră a Pământului va înregistra fiecare pas pe care îl facem în drum spre catastrofă”

„Dacă nu ne transformăm în mod dramatic modul de trai, schimbările climatice și alte pericole cauzate de om vor cauza prăbușirea civilizației noastre”, arată pagina oficială a proiectului Earth’s Black Box.

Cutia Neagră a Pământului va înregistra fiecare pas pe care îl facem în drum spre catastrofă. Sute de seturi de date, măsurători și interacțiuni despre sănătatea planetei vor fi colectate în continuu și stocate în siguranță pentru viitoarele generații”, mai spune pagina proiectului.

Într-un fel, cutia, care evocă designul brutalist al celebrului „Seif al Apocalipsei” din Norvegia, are de fapt un scop complementar.

„Cutia este aici pentru a-i trage la răspundere pe lideri”

În timp ce „Seiful Apocalipsei”, sau Rezerva mondială de semințe din Svalbard, este o fortăreața concepută pentru a proteja o rezervă vitală pentru semințele lumii în caz de catastrofă, Cutia Neagră a Pământului a fost concepută ca o evidență continuă a traiectorii lumii către consecințe dezastruoase.

„Ideea este că, dacă Pământul chiar se prăbușește ca urmare a schimbărilor climatice, acest dispozitiv indestructibil va fi aici pentru viitoarele generații. De asemenea, cutia este aici pentru a-i trage la răspundere pe lideri, pentru a ne asigura că acțiunile sau inacțiunile lor sunt documentate”, a explicat Jim Curtis, director creativ executiv al agenției de marketing Clemenger BBDO.

Proiectul, o colaborare între Clemenger BBDO, agenția The Glue Society și cercetătorii de la Universitatea din Tasmania, este așteptat să fie finalizat în locația secretă la începutul anului 2022, însă sistemele cutiei sunt deja parțial active, adică „înregistrează live” actualizări în cadrul unui test beta.

„Cum se va sfârși povestea depinde în totalitate de noi”

„Atunci când oamenii știut că sunt observați, asta poate avea o influență asupra ceea ce fac și ce spun”, a explicat Jonathan Kneebone de la The Glue Society, citat de Science Alert.

Într-o lume în care calotele glaciare se destabilizează din cauza nivelurilor fără precedent de încălzire globale, în care emisiile de gaze cu efect de seră cresc în mod alarmant, în care rămânem fără apă și în care animalele dispare cu o asemenea viteză încât cercetătorii spun că a început a șasea extincție în masă a planetei, acesta nu este momentul să întoarcem privirea.

„Scopul acestui dispozitiv este să ofere o versiune imparțială a evenimentelor care au dus la sfârșitul planetei, să îi tragă la răspundere pe cei vinovați și să inspire acțiuni urgente. Cum se va sfârși povestea depinde în totalitate de noi”, au mai spus creatorii Cutiei Negre a Pământului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu susține că prăbușirea ecosistemelor oceanice ar putea devasta omenirea în următorii 25 de ani

Un astrofizician avertizează că omenirea riscă „să fiarbă ca o broască într-o oală cu apă clocotită”

Un ecologist renumit, „părintele” teoriei Gaia, avertizează că Pământul s-ar putea răzbuna pe omenire

Un dinozaur avertizează omenirea: „Nu alegeți extincția!”. Campanie ONU inedită pentru schimbările climatice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase