Home » Știință » De ce imaginile Apollo de pe Lună nu sunt false? Explicația lui Neil deGrasse Tyson

De ce imaginile Apollo de pe Lună nu sunt false? Explicația lui Neil deGrasse Tyson

Publicat: 10.12.2021
Credit foto: Shutterstock

Veridicitatea imaginilor de pe Lună realizate de misiunile Apollo a reprezentat una dintre cele mai longevive teorii ale conspirației.

Celebrul astrofizician Neil deGrasse Tyson s-a declarat recent încrezător că aselenizările au avut loc, iar imaginile Apollo de pe Lună nu sunt false. Deși există o mulțime de dovezi care susțin acest lucru, deGrasse Tyson subliniază că ar fi, de asemenea, extrem de greu să falsifici astfel de evenimente.

„Desigur că am aterizat pe Lună. Gândiți-vă de ce ar fi nevoie de fapt pentru a falsifica o aterizare pe Lună”, a afirmat el într-o emisiune televizată, potrivit IFL Science.

„Apropo, am mers pe Lună de nouă ori, așa că ar fi trebuit să păcălim tot de atâtea ori. Două dintre misiuni au făcut ocolul Lunii, s-au întors și nu au aselenizat, dar ar fi trebuit să falsificăm și asta”, a adăugat el.

„Îți dai seama de ce ar fi nevoie? Ar fi atât de greu să simulezi o aterizare pe Lună, încât este mai ușor să pleci acolo. Legile fizicii o permit”, a mai spus astrofizicianul Neil deGrasse Tyson.

De câți oameni ar fi nevoie pentru a menține un secret controversat legat de aselenizare

Un studiu din 2016 a analizat această întrebare și a constatat că marile conspirații care implică mulți oameni, în acest caz guvernul SUA, oamenii de știință și, eventual, studiourile Hollywood, nu ar rezista mult timp fără a fi descoperite, pur și simplu pentru că, probabil, unii dintre colaboratori ar „scăpa” public informațiile.

Dr. David Robert Grimes, un comunicator în știință și fizician la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, a analizat dacă conspirațiile la scară largă sunt de fapt fezabile prin crearea de ecuații care să determine probabilitatea ca un complot secret să fie descoperit în urma unui denunț în mod deliberat sau unei dezvăluiri din greșeală.

El a descoperit că ar fi nevoie de cel puțin 411.000 de oameni pentru a planifica o aselenizare contrafăcută, argumentând că imaginile Apollo de pe Lună nu sunt false. Mulți oameni ar trebui să păstreze un astfel de secret. După calculele sale, la un asemenea număr de oameni, secretul ar fi dezvăluit în numai trei ani și opt luni. De când a avut loc Apollo 11, prima misiune cu echipaj care a aterizat pe Lună, în urmă cu peste 50 de ani, secretul unei falsificări ar fi ieșit demult la iveală.

Totodată, dr. Grimes a constatat că pentru a menține un complot secret timp de mai bine de 10 ani ar trebui să fie implicați mai puțin de 1.000 de oameni. Pentru ca un complot să dureze un secol ar fi nevoie de mai puțin de 125 de colaboratori.

Vă recomandăm să citiți și:

Apollo 11, ajungerea primului om pe Lună. Cele mai comune mituri despre aselenizare, distruse

Au ajuns americanii pe Lună?! Directorul Roscosmos glumeşte pe seama acestei teorii a conspiraţiei

Ceauşescu a primit de la Nixon două roci aduse de pe Lună de astronauţii misiunilor Apollo 11 şi 17

O mostră de rocă adusă de misiunea Apollo 14 de pe Lună ar proveni de pe Pământ

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase