Un cercetător de la MIT spune că suntem în pragul unui eveniment de extincție în masă

16 12. 2021, 20:00

Nu există nicio îndoială că lucrurile sunt puțin îngrozitoare în acest moment când vine vorba de schimbările climatice, însă veștile nu se opresc aici: un om de știință al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) spune că suntem în pragul unui eveniment de extincție în masă.

Daniel Rothman, profesor de geofizică la MIT, a vorbit despre predicțiile sale din trecut despre un nou eveniment de extincție în masă. El și-a reiterat îngrijorările într-un interviu recent, spunând că perturbările umane ale ciclului carbonului vor duce în cele din urmă la calamități, scrie Futurism.

„De fiecare dată când a avut loc un eveniment major în istoria vieții, a existat și o perturbare majoră a mediului. Aceste lucruri tind să vină împreună”, a spus Rothamn.

Extincție în masă realizată de îngroparea în Carbon

Rothman a ajuns la concluziile sale observând evenimentele trecute de extincție în masă, în timpul cărora a existat o rată crescută a schimbării ciclului carbonului.

Pe scurt, spune el, există doar o anumită cantitate carbon care poate fi absorbită de către atmosferă și oceane într-un interval de timp geologic înainte de a ajunge la un prag ce va duce la extincție.

De exemplu, conform calculelor sale, pragul de carbon din ocean este de aproximativ 300 de gigatone, ceea ce este deconcertant deoarece oamenii sunt pe cale să adauge până la 500 de gigatone de carbon în oceane până în 2100. În analiza sa, acest lucru pune Pământul pe o traiectorie directă către un eveniment de extincție în masă.

Cum oprim Apocalipsa

Din fericire, există ceva speranță. Liderii globali încep să ia problema schimbărilor climatice mai în serios decât oricând. Eforturile internaționale, cum ar fi recenta Conferință a ONU privind schimbările climatice, reprezintă un mare pas în direcția cea bună. Și au existat deja câțiva pași rudimentari către geoinginerie.

Cu toate acestea, există multe lucruri pe care țările pot și ar trebui să le facă pentru a face față celei mai mari amenințări existențiale a timpului nostru.

„Este, cred, o problemă mai dificilă decât genul de lucruri la care lucrez de obicei, pentru că încerc doar să-mi dau seama care este adevărul. Oricine și-ar dori să vadă mai multe eforturi, dar oamenii buni fac tot ce le stă în putință”, a spus Rothman.

Vă recomandăm să citiți și:

Gaura din stratul de ozon, neobișnuit de mare anul acesta. Mai mare decât Antarctica

Un mister al aurorelor de pe Jupiter a fost în sfârșit elucidat după 40 de ani

Sursa surprinzătoare a microplasticelor descoperite în Arctica. „Trăim într-un nor de praf de plastic”

Care a fost cel mai lung fulger din istoria omenirii. S-a întins pe sute de kilometri și a fost văzut în mai multe țări