Home » Știință » Iată de ce lumea întreagă va sta cu sufletul la gură în timpul lansării Telescopului Spațial James Webb

Iată de ce lumea întreagă va sta cu sufletul la gură în timpul lansării Telescopului Spațial James Webb

Publicat: 23.12.2021

Atunci când sunetul asurzitor al rachetei Ariane 5 va cuprinde punctul de lansare din Guyana Franceză, momentul va marca sfârșitul unei călătorii îndelungate. Instalat deasupra rachetei va fi Telescopul Spațial James Webb (JWST), cel mai sofisticat și mai complex observator construit vreodată de omenire.

O oglindă enormă cu un diametru de 6,5 metri, alcătuită din 18 segmente placate cu aur, vor fi împăturite cu atenție pentru a încăpea în rachetă.

Această încărcătură prețioasă va purta speranțele și visurile a mii de ingineri și oameni de știință care au muncit atât de mult pentru a face acest observator o realitate. Fără îndoială, comunitatea științifică va sta cu sufletul la gură.

Telescopul James Webb va accesa tărâmuri care până acum au rămas ascunse

Dacă totul decurge cum trebuie, omenirea va avea noi ochi în spațiul cosmic, cu capabilități care depășesc cu mult tot ce am avut până acum. Telescopul James Webb va accesa tărâmuri care până acum au rămas ascunse, fiind mult prea îndepărtate sau prea reci chiar și pentru Telescopul Spațial Hubble.

Telescopul James Webb este atât de sensibil încât ar putea, din punct de vedere teoretic, să detecteze semnătura termică de la un bondar aflat la distanța Lunii. Astfel, noul observator va duce la descoperiri despre originile Universului și locul nostru în cadrul acestuia, detalii care vor fi cuprinse în manualele școlare ale generațiilor viitoare.

Însă, înainte ca toate acestea să se întâmple, trebuie să avem multă răbdare. Telescopul de 10 miliarde de dolari de la NASA nu va trece doar printr-o lansare intensă, ci și prin luni întregi de testare și transfer, pregătindu-se pentru primele clipe ale noii misiuni care au fost descrise drept „cel mai scump pariu din istorie”.

Niciun alt observator spațial nu a fost supus la atât de multe teste și investigații

Niciun alt observator spațial nu a fost supus la atât de multe teste și investigații. Telescopul James Webb a rezistat în fața amânărilor, schimbărilor de design și erorilor tehnice. De asemenea, telescopul a supraviețuit problemelor de buget, dezastrelor naturale precum Uraganul Harvey, pandemia și chiar piraților în timp ce a călătorit din California în Guyana Franceză prin Canalul Panama.

Faptul că a înfruntat toate aceste obstacole este o dovadă a muncii echipei internaționale responsabile pentru observator, un parteneriat coordonat de NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Canadiană, acesta fiind alcătuit din sute de instituții de pe planetă, scrie Science Alert.

Astfel, având atât de mulți ani și cariere investite în Telescopul James Webb, toți ochii vor fi pe lansare. În timp ce lumea întreagă va sta cu sufletul la gură, călătoria deloc ușoară a telescopului abia va începe. În următoarele săptămâni, o serie spectaculoasă de mecanisme și procese va trebuie să decurgă perfect, fiecare pas intensificând riscurile misiunii.

Omenirea se află în pragul unei noi ere, iar Telescopul James Webb ne va ajuta să ne îndeplinim ambițiile

Toate aceste mecanisme vor implica 344 de pași individuali, astfel că echipa de pe Pământ va trebui să aibă o răbdare de fier. Dacă va apărea vreo problemă, nu vom putea pur și simplu să mergem acolo să o rezolvăm pentru că telescopul va fi mult prea departe.

După aproximativ șase luni de la lansare, Telescopul Spațial James Webb își va deschide ochii către cosmos. Acesta va privi înapoi în timp, la doar câteva milioane de ani după Big Bang pentru a observa sfârșitul „epocii tenebrelor”, atunci când materia s-a coagulat pentru prima oară pentru a forma cele mai simple stele din hidrogen și heliu. Această epocă neexplorată a pus bazele pentru originile galaxiilor, astfel conturând cosmosul modern și însămânțând Universul cu elemente complexe.

Nu există nicio îndoială că Telescopul James Webb va duce la noi descoperiri neașteptate pe care nimeni nu le-ar putea prevesti. Omenirea se află în pragul unei noi ere, iar cercetătorii din toată lumea speră că acest observator complex ne va ajuta să ne îndeplinim în sfârșit ambițiile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii sunt „îngroziți” de lansarea Telescopului Spațial James Webb

Telescopul Spațial James Webb, succesorul lui Hubble, va trece prin „două săptămâni de teroare”

Un oficial NASA mărturisește care sunt riscurile lansării telescopului spațial James Webb

Coliziunea dintre două galaxii, surprinsă de Hubble. Și Calea Lactee va fuziona în viitor cu o galaxie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase