Home » Știință » Omicron este mai blând decât Delta, sugerează trei studii

Omicron este mai blând decât Delta, sugerează trei studii

Omicron este mai blând decât Delta, sugerează trei studii
Foto: Shutterstock
Publicat: 24.12.2021

Omicron este mai blând decât varianta Delta în privința susceptibilității de spitalizare a pacienților, au sugerat trei studii.

Întrebările despre virulența variantelor Covid-19 se află în centrul dezbaterii științifice și politice în multe țări, în timp ce guvernele se luptă cu modul de răspuns la răspândirea variantei, în timp ce cercetătorii se grăbesc să o înțeleagă.

Pe 22 decembrie au fost publicate trei cercetări care ar putea influența modul în care ne vom duce viețile pe termen scurt, scrie Huffington Post.

În Anglia

Cercetările de la Imperial College din Londra indică faptul că persoanele cu Omicron confirmat prin PCR au cu 15 până la 20% mai puține șanse de a avea nevoie de internare la spital și cu 40 până la 45% mai puține șanse să necesite o cazare de o noapte sau mai mult.

Cu toate acestea, cercetătorii au adăugat că, deși aparent Omicron este mai blând, este mai transmisibil, parțial pentru că recolta actuală de vaccinuri împotriva coronavirusului este mai puțin eficientă împotriva acestuia.

Profesorul Neil Ferguson, de la Imperial College din Londra, a declarat: „Analiza noastră arată dovezi ale unei reduceri moderate a riscului de spitalizare asociat cu varianta Omicron în comparație cu varianta Delta.

„Cu toate acestea, acest lucru pare să fie compensat de eficacitatea redusă a vaccinurilor împotriva infecției cu varianta Omicron”, spune profesorul.

„Având în vedere transmisibilitatea ridicată a virusului Omicron, există în continuare potențialul ca serviciile de sănătate să se confrunte cu o cerere în creștere dacă cazurile Omicron continuă să crească la ritmul observat în ultimele săptămâni”, a adăugat acesta.

Studiul Imperial, care nu a fost încă revizuit de colegi, s-a bazat pe cazuri de coronavirus confirmate prin PCR atât în ​​rândul persoanelor vaccinate, cât și a celor nevaccinate, înregistrate în Anglia între 1 și 14 decembrie.

Acest eșantion a inclus 56.000 de cazuri Omicron și 269.000 de cazuri Delta.

Omicron este mai blând și în Scoția

Oamenii de știință dintr-un studiu la nivelul întregii Scoții numit Evaluare timpurie a pandemiei și Supraveghere îmbunătățită a Covid-19 au spus că Omicron este mai blând în privința riscului de spitalizare în comparație cu Delta.

Dr. Jim McMenamin, directorul național de incidente Covid-19 pentru Public Health Scotland, a etichetat concluziile studiului din Scoția ca fiind „vești bune”, dar a spus că este „important să nu ne umflăm în pene”.

El a spus: „Impactul potențial grav al Omicron asupra unei populații nu poate fi subestimat”.

„O proporție mai mică dintr-un număr mult mai mare de cazuri care ar putea necesita în cele din urmă tratament poate însemna totuși un număr substanțial de persoane care pot prezenta infecții severe cu Covid, care ar putea duce la o potențială spitalizare.”

Autorii lucrării din Scoția, care nu a fost încă revizuită, au spus că dacă Omicron ar fi fost ca varianta Delta în Scoția, ar fi văzut în jur de 47 de persoane în spital suferind de virus, dar, până acum, sunt doar 15.

Profesorul Mark Woolhouse, de la Universitatea din Edinburgh, a spus că datele sunt puternic viciate, deoarece se bazează pe un număr mic de cazuri care nu au inclus multe persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Tulpina Omicron este acum tipul dominant de virus în Scoția, cu cazuri de variantă crescând în Regatul Unit.

În Africa de Sud

Un studiu din Africa de Sud sugerează riscuri reduse de spitalizare și boli severe la persoanele infectate cu varianta de coronavirus Omicron față de cea Delta, deși autorii spun că o parte din acestea se datorează probabil imunității ridicate a populației.

Noul studiu, care nu a fost revizuit de colegi, a încercat să evalueze severitatea bolii prin compararea datelor despre infecțiile cu Omicron din octombrie și noiembrie cu datele despre infecțiile cu Delta din aprilie până în noiembrie, toate în Africa de Sud.

Analiza a fost efectuată de un grup de oameni de știință de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) și de universități importante, inclusiv Universitatea din Witwatersrand și Universitatea din KwaZulu-Natal.

Ei au folosit date din patru surse: date naționale despre cazurile de Covid-19 raportate la NICD, laboratoare din sectorul public, un laborator mare din sectorul privat și datele genomului pentru specimenele clinice trimise către NICD de la laboratoarele de diagnostic private și publice din întreaga țară.

Autorii au descoperit că riscul de internare în spital a fost cu aproximativ 80% mai mic pentru cei infectați cu Omicron în comparație cu Delta și că pentru cei aflați în spital riscul de boală severă a fost cu aproximativ 30% mai mic.

Cu toate acestea, au inclus mai multe avertismente și au avertizat împotriva săritului la concluzii despre caracteristicile intrinseci ale Omicron.

„Este dificil de dezlegat contribuția relativă a nivelurilor ridicate ale imunității populației anterioare față de virulența intrinsecă mai mică la severitatea mai scăzută a bolii observată”, au scris ei.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum să eviți un rezultat fals-pozitiv atunci când folosești un test rapid antigen pentru SARS-CoV-2

Un vaccin împotriva HIV, dezvoltat de Johnson & Johnson, s-a dovedit ineficient

Un vaccin „comestibil” pentru holeră a fost produs din praf de orez

Un nou tip de coronavirus de origine canină, descoperit de cercetători

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase