Home » Știință » Un nivel scăzut de testosteron, asociat cu riscul de a dezvolta demență și Alzheimer

Un nivel scăzut de testosteron, asociat cu riscul de a dezvolta demență și Alzheimer

Un nivel scăzut de testosteron, asociat cu riscul de a dezvolta demență și Alzheimer
Foto: Shutterstock
Publicat: 01.02.2022

Un studiu amplu, care a implicat aproape 160.000 de persoane, a sugerat că un nivel scăzut de testosteron la bărbații în vârstă poate fi asociat cu riscul dezvoltării de Alzheimer și demență.

Cercetătorii nu au găsit o legătură cauzală, așa că natura acestei relații nu este cunoscută, dar lucrarea este una dintre cele mai solide dovezi care au evidențiat această legătură până în prezent, scrie IFL Science.

Cercetarea a fost publicată recent în revista Alzheimer and Dementia.

Oamenii de știință de la Universitatea Western Australia din Perth au cercetat datele din UK Biobank, o bază de date biomedicală cu acces deschis, care conține informații genetice și de sănătate de la jumătate de milion de oameni din Marea Britanie.

Din acest depozit de date, ei au analizat 159.411 bărbați cu vârsta cuprinsă între 50 și 73 de ani, dintre care până la 826 au dezvoltat demență, incluzând 288 de persoane cu Alzheimer.

Studiile nu au ajuns la o concluzie clară

După ajustarea pentru alte variabile, ei au descoperit că bărbații în vârstă cu testosteron mai scăzut au fost semnificativ mai predispuși la demență și boala Alzheimer.

Testosteronul este hormonul sexual masculin asociat cu apetitul sexual, mușchii, agresivitatea și producția de spermă. Femeile produc și ele testosteron, dar la niveluri semnificativ mai mici decât bărbații.

Însă lucrurile nu sunt tocmai clare: are legătură testosteronul scăzut cu demența, iar nivelurile mari ale hormonului protejează împotriva acesteia sau este doar o coincidență? Sunt și alți factori implicați?

Majoritatea persoanelor care suferă de Alzheimer sunt femei

Cercetătorii nu sunt siguri, dar aceasta nu este prima dată când se găsește o legătură. Numeroase studii au evidențiat această relație în ultimii ani. De asemenea, este de remarcat faptul că majoritatea persoanelor care suferă de Alzheimer sunt femei, sugerând în continuare că testosteronul poate avea un fel de efect protector.

Pe de altă parte, unii cercetători au spus anterior că aceste studii s-au dovedit neconcludente și că încă nu există suficiente date pentru a ajunge la o concluzie clară. O investigație din 2017 a urmărit să vadă dacă tratamentul cu testosteron a îmbunătățit memoria și funcțiile cognitive ale bărbaților în vârstă cu testosteron scăzut, dar au ajuns la concluzia că efectele au fost puține sau nu au existat.

Ceea ce știm sigur este că testosteronul scăzut poate cauza alte probleme bărbaților, inclusiv libidoul scăzut, disfuncția erectilă, pierderea masei musculare, reducerea masei osoase, starea de spirit scăzută și lipsa de energie.â

Ce alte probleme sunt cauzate de testosteronul scăzut?

Este greu de știut cât de comun este testosteronul scăzut, deoarece este foarte greu de măsurat. Nivelurile de testosteron pot varia pe parcursul zilei și pot fi influențate de alți factori, cum ar fi consumul de alcool, vârsta, dieta, anumite medicamente și boala.

O estimare spune că un total de 2% dintre bărbați au testosteron scăzut, însă asta ar putea însemna că sunt afectați 40% dintre bărbații cu vârsta de cel puțin 45 de ani.

În mod îngrijorător, nivelul scăzut de testosteron pare să fie, de asemenea, tot mai întâlnit în rândul bărbaților tineri. Un studiu semnificativ din 2007 a constatat o scădere „substanțială” a nivelului de testosteron la bărbați în SUA începând cu anii 1980, cu niveluri echivalente cu o scădere de 1% în fiecare an.

Motivele din spatele acestei scăderi nu sunt clare, dar se crede că este un simptom al stilului de viață industrializat, de la locuri de muncă sedentare la diete proaste.

Vă recomandăm să citiți și:

Niveluri mai ridicate de testosteron asociate cu un risc mai mare de melanom la bărbați

Terapiile pe bază de testosteron dublează riscul formării de cheaguri de sânge

Un studiu recent a demonstrat că testosteronul nu duce la scăderea nivelului de empatie cognitivă

Nivelul de testosteron al unui bărbat poate depinde de locul în care şi-a petrecut copilăria

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase