Home » Știință » Vești proaste! Consumul moderat de alcool nu este atât de inofensiv pe cât am crezut

Vești proaste! Consumul moderat de alcool nu este atât de inofensiv pe cât am crezut

Vești proaste! Consumul moderat de alcool nu este atât de inofensiv pe cât am crezut
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 05.02.2022

Cu toții știm, consumul de alcool dăunează grav sănătății. Dar se aplică aceeași teorie și pentru câteva pahare pe săptămână?

Vinul roșu conține antioxidanți, sau cel puțin așa ni s-a spus. Astfel că doar câteva pahare pot să fie benefice pentru sănătate, arată ScienceAlert.

Alte studii sugerează că persoanele care consumă sporadic spre mediu, pot fi oarecum protejate de afecțiunile inimi, comparativ cu acele persoane care evită complet alcoolul. Vinurile sunt incluse chiar și în dietele mediteraneene, unele dintre cele mai sănătoase sisteme alimentare din lume.

În Regatul Unit, chiar și consumul sub cantitatea recomandată pe săptămâna este asociat cu afecțiunile cardiovasculare.

Unul dintre cele mai mari mituri

Așa numita „curbă în formă de J” a afecțiunilor legate de consumul de alcool sugerează faptul că folosirea cu moderație, în relație cu starea mai bună a sănătății este unul dintre cele mai mari mituri, similar cu atunci când ni s-a spus că fumatul este benefic. Cercetările făcute de specialistul cardiovascular Rudolph Schutte din cadrul Anglia Ruskin University (ARU) indică acest lucru.

Problema, așa cum a fost identificat de către echipele de cercetători, indică faptul că mare parte din cei care consumă alcool, nu fac acest lucru, din cauza faptului că au probleme de sănătate, iar atunci când suferă de afecțiuni ale inimii, acestea nu au legătura cu consumul băuturii lui Bachus – aspect care nu este relevant pentru stabilirea unei legături între consumul moderat de alcool și beneficiile pe care le aduce.

Datele UK Biobank, care acopereau un eșantion de 333.259 de persoane consumatoare de alcool și 21.710 de oameni care nu puseseră gura pe băutură în viața lor.  Cercetătorii au analizat datele care acopereau o perioadă de 7 ani, înregistrând de fiecare dată când un participant suferea de un atac cardiovascular sau cerebrovascular.

Vinul oferă o protecție minimă în ceea ce privește afecțiunile inimii

Cercetătorii au exclus în mod special pe cei care s-au lăsat de băutură pentru a oferii un grad mai mare de precizie a experimentului. În ciuda acestui fapt, non-alcoolicii erau mai în vârstă, cu un indice de greutate mai crescut și cu tensiune arterială, spre deosebire de cei care consumau alcool și care aveau condiție fizică mai bună.

Astfel, pentru a elimina toți acești factori perturbatori, echipa a decis să se folosească de consumatorii ocazionali, raportându-i pe aceștia la cei care consumau alcool mai des. Au descoperit astfel că vinul oferă o protecție minimă în ceea ce privește afecțiunile inimii, dar nu era asociat în niciun fel cu afecțiunile cardiovasculare.

Pentru împătimiții berii și ai băuturilor spirtoase, chiar și pentru aceea care consumă undeva la mai puțin de 14 unități pe săptămână, care este doza recomandată de normele sanitare britanice, rezultatul a fost ceva mai îngrijorător.

Ce spun specialiștii despre consumul moderat de alcool?

Printre consumatorii de bere, cidru și spirtoase în general, exista un risc crescut de afecțiuni ale inimii sau care erau legate de inimă și vasele de sânge. Chiar dacă auzim adesea că băutorii de vin sunt feriți de afecțiuni coronariene, datele actuale indică aceea că problemele cardiovasculare pot interveni.

În SUA, CDC recomandă ca adulții să nu consume alcool sau dacă o fac, să se rezume la cantități reduse în timpul meselor, indicațiile fiind și mai restrictive pentru femei.

Dovezile epidemiologice viciate de bias-uri cognitive subminează pericolele asociate consumului de alcool. Evitarea acestor erori de judecată în viitoarele studii, va putea diminua confuzia din prezent și va conduce la o înțelegere mai bună a fenomenului.

Vă mai recomandăm și:

Cercetătorii au găsit o nouă cale pentru a regla nivelul de zahăr din sânge

Consumul de canabis și alcool, asociat cu orgasme mai plăcute și funcție sexuală îmbunătățită

Mied, cândva cea mai populară băutură alcoolică din regiunile nordice

Un român consumă anual 11 litri de alcool pur; România, pe locul 10 în Europa

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase