Home » Știință » Cea mai mare rachetă asamblată vreodată aparține SpaceX. Un braț robotic gigant a montat-o

Cea mai mare rachetă asamblată vreodată aparține SpaceX. Un braț robotic gigant a montat-o

Publicat: 14.02.2022

Cea mai mare rachetă asamblată vreodată este formată dintr-un prototip de navă de clasă orbitală Starship, botezat Ship 20, și boosterul Super Heavy, ambele ale companiei SpaceX.

Asamblarea celor două elemente ne duce cu un pas mai aproape de prima lansare în spațiu a navei spațiale Starship, punctează Futurism.

Întâmplarea face ca acest ansamblu să fie cea mai mare rachetă construită vreodată, fiind înaltă de aproape 122 de metri. Pe locul al doilea se află racheta Saturn V, care are 110 metri.

Este a doua oară când un prototip Starship este plasat deasupra unui booster. Dar este prima dată când compania a folosit brațele ca niște bețișoare chinezești ale turnului său de lansare „Mechazilla” pentru a ridica prototipul navei spațiale la peste 61 de metri în aer ca să-l poată așeza deasupra propulsorului.

Un moment interesant și o priveliște încântătoare

Ansamblul a reprezentat fundalul unei prezentări susținute de Elon Musk. Imaginile distribuite de Musk pe Twitter arată brațele robotice ca niște bețișoare ridicând încet nava spațială de aproape 49 de metri în timpul nopții. Un videoclip filmat din dronă, distribuit și de Musk, arată nava spațială în mișcare.

Compania spațială se pregătește pentru acest moment de multă vreme, mai întâi construind turnul masiv de lansare, înalt de 143 de metri, apoi testându-l folosind „baloane” uriașe cu apă.

Deși este un moment interesant și o priveliște încântătoare, încă nu se știe când va fi compania pregătită pentru numărătoarea inversă.

Când ar putea fi lansată cea mai mare rachetă construită vreodată?

Potrivit unui dosar depus la Comisia Federală de Comunicații în mai 2021, planul este de a trimite ansamblul de 122 de metri format din Starship și boosterul său pe orbită și de a face apoi o „aterizare țintită, motorizată” la aproximativ 100 de kilometri de coasta de nord-vest a orașului Kauai, în ocean.

„Etapa Booster se va separa la aproximativ 170 de secunde de zbor. Boosterul va efectua apoi o întoarcere parțială și va ateriza în Golful Mexic, la aproximativ 32 de kilometri de țărm”, se arată în document.

Încă nu a fost anunțată o dată pentru zborul inaugural al navei Starship către orbită.

Vă recomandăm să citiți și:

Tesla ar putea amâna lansarea Cybertruck cu încă un an. Care este cauza întârzierii?

Elon Musk spune că SpaceX va face combustibil din aer

Blue Origin îi va duce în spațiu pe Michael Strahan și pe fiica lui Alan Shepard

Motivul pentru care Virgin Galactic amână lansarea serviciului comercial de călătorii spațiale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase