Home » Știință » Un studiu arată că îngrijirea nepoților nu te va face să te simți mai tânăr

Un studiu arată că îngrijirea nepoților nu te va face să te simți mai tânăr

Un studiu arată că îngrijirea nepoților nu te va face să te simți mai tânăr
Credit foto: Profimedia
Publicat: 15.02.2022

Cercetările desființează mitul conform căruia îngrijirea nepoților îi „întinerește” pe bunici. Dar este posibil ca îngrijirea copiilor vecinilor să o facă. 

Există o mulțime de studii care indică beneficiile fizice și mentale acute de bunicii care au grijă de nepoții lor, arată The Guardian. Dar nici unul dintre aceste studii nu s-a concentrat pe discuțiile cu aceste persoane, înainte și după preluarea acestor responsabilități.

Cercetătorii studiul publicat în The Journals of Gerontology s-au concentrat și pe aceste aspecte. Ceea ce au descoperit este faptul că îngrijirea nepoților nu are efectul de a-i face pe bunici să se simtă mai tineri decât sunt în realitate.

Specialiștii sunt de altă părere

Vârsta pe care oamenii simt că o au este diferită de cea care este trecută în certificatul de naștere. Aceasta este văzută ca un indicator puternic al sănătății fizice și mintale.

„Acesta este primul studiu care aruncă o privire și asupra momentelor dinaintea și după ce bunicii preiau această responsabilitate. Abordarea este făcută prin raportare la vârsta subiectivă”, spune doctorul Valeria Bordone, co-autor al acestei lucrări.

Bordone a mai fost co-autor și pentru un studiu din 2016 în care era cumva opus cu cel de acum. În 2016 aceasta spunea că pentru persoanele de peste 65 de ani care au grijă de nepoții lor, efectele sunt benefice. Aceste persoane se simțeau cu doi ani mai tinere, urcând la 2,6% pentru bărbații cu vârste cuprinse între 74 și 85 de ani.

Noile descoperiri le contrazic pe cele vechi

Dar noile sale descoperiri au determinat-o să reconsidere teoriile postulate inițial. „Contrar celor formulate în 2016, noul nostru studiu nu a identificat niciun efect de întinerire pentru bunicii care aleg să-și îngrijească nepoții”, a spus aceasta.

Bordone crede acum că atribuirea unui efect de cauzalitate între îngrijitul copiilor și revitalizarea celor care o fac este greșită. În schimb, legătura are de-a face cu altceva. Poate că este vorba de trăsăturile de personalitate care îi determină pe bunici să aibă o vârstă subiectivă tânără.

Atunci când Bordone a cercetat acest aspect în 2016, aceasta i-a întrebat pe adulții care aveau grijă de nepoții lor, cât de tineri și sănătoși se simțeau. De această dată însă, ea a pus întrebarea înainte de asumarea acestei responsabilități. Eșantionul a fost de 7.730 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 85 de ani.

Procesul a fost reluat după un timp, interval în care 21% au început să interacționeze cu nepoții lor. Răspunsul a fost același pentru ambele categorii.

Vă mai recomandăm și:

Femeile care au avut bunici fumători în tinereţe pot avea mai multă grăsime corporală

Cercetări alarmante arată că milenialii au o sănătate mai precară decât aveau părinții și bunicii lor la aceeași vârstă

Efectele fumatului sunt transmise de la bunici la nepoţi

Activitățile obișnuite joacă un rol important în starea noastră de bine

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase