Home » Știință » Transfuziile de sânge ar putea reduce daunele cauzate de către atacurile vasculare cerebrale

Transfuziile de sânge ar putea reduce daunele cauzate de către atacurile vasculare cerebrale

Transfuziile de sânge ar putea reduce daunele cauzate de către atacurile vasculare cerebrale
Un studiu pe șoareci indică faptul că transfuziile de sânge ar putea fi o terapie viabilă pentru persoanele care au suferit un atac vascular cerebral.
Publicat: 30.08.2020

Un studiu pe șoareci indică faptul că transfuziile de sânge ar putea fi o terapie viabilă pentru persoanele care au suferit un atac vascular cerebral.

Un studiu realizat de către oamenii de știință de la Universitatea West Virginia, Statele Unite ale Americii, a dus la identificarea unei potențiale terapii pentru care ar putea să reducă leziunile suferite de către persoanele care au trecut printr-un atac vascular cerebral (AVC). Cercetătorii susțin că o transfuzie cu sânge de la o persoană care nu a suferit de un AVC către o persoană afectată ar putea reduce potențialele probleme ulterioare, notează Medicalxpress.

În cadrul studiului, condus de Xuefang „Sophie” Ren, membră a Departamentului de Neuroștiințe al Universității, cercetătorii au descoperit că terapia de substituție a sângelui salvează creierul soarecilor de leziunile ischemice.

„Ceea ce am putut să demonstrăm este că dacă eliminăm o parte din sângele unui subiect care a trecut printr-un atac cerebral și îl înlocuim cu sângele de la un subiect care nu a avut niciodată un accident vascular cerebral, consecințele AVC-ului sunt îmbunătățite”, explică dr. Ren.

O abordare inedită asupra AVC-ului

Se consideră că studiul este primul care a demonstrat că terapia de înlocuire a sângelui duce la îmbunătățirea rezultatelor accidentului vascular cerebral la șoareci, un potențial pas următor pentru terapia AVC la oameni.

Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale ischemice apar atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, de obicei printr-un blocaj al arterelor care duce la creier. Din această cauză, medicii prescriu medicamente care au rolul de a distruge cheagurile de sânge care blochează vasele de sânge la cîteva ore de la producerea accidentului. Cercetătorii subliniază faptul că această opțiune este viabilă doar pentru șapte  ore, din nefericire.

Cercetările lui Ren indică faptul că transfuziile de sânge pot avea loc dincolo de această fereastră limitată și că pot avea un impact pozitiv. Înlocuirea a 20% din sângele unui șoarece a fost suficientă pentru a arăta o reducere profundă a leziunilor cerebrale.

Dr. James Simpkins, profesor al Departamentului de Neuroștiințe al Universității West Virginia, explică faptul că această terapie are rolul de a schimba răspunsul imunitar care apare ca urmare a unui atac vascular cerebral.

Cercetătorii au explicat că în urma unui accident vascular cerebral, compoziția sângelui pacientului se schimbă, provocând perturbări în creier și în modul în care reacționează corpul. Neutrofilele, un tip de celule albe din sânge, care conduc răspunsul sistemului imunitar, joacă un rol în creșterea nivelurilor unei enzime numite MMP-9, care poate duce la distrugerea barierei sânge-creier și leziuni la nivelul țesutului cerebral.

„Am aflat că accidentul vascular cerebral nu este pur și simplu un eveniment vascular și că implică tot corpul. Atât creierul, cât și corpul primesc semnale că ceva se întâmplă în creier și, pe măsură ce sistemul imunitar răspunde pentru a încerca să ajute, de fapt agravează situația. Prin urmare, prin eliminarea sângelui și înlocuirea acestuia cu sângele celor care nu au suferit un accident vascular cerebral, obținem rezultate mai bune”, adaugă dr. Simpkins.

Studiul Blood substitution therapy rescues the brain of mice from ischemic damage a fost publicat în Nature Communications.

Citește și:

Cancerul creşte riscul de accident vascular cerebral

Un nou vaccin poate reduce riscul apariţiilor cheagurilor de sânge după un accident vascular cerebral

Cei care fumează ”iarbă” des prezintă un risc dublu de accident vascular cerebral

Aceste sfaturi te pot ajuta să reduci riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase