Home » Știință » Cercetătorii susțin că nucleul Pământului ascunde „o stare mai ciudată a materiei”

Cercetătorii susțin că nucleul Pământului ascunde „o stare mai ciudată a materiei”

Cercetătorii susțin că nucleul Pământului ascunde „o stare mai ciudată a materiei”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.02.2022

Nimeni nu știe cu exactitate ce se află în străfundurile Pământului, în nucleul acestuia. Este solid, lichid sau într-o stare cu totul nouă?

Cu ajutor din partea colegilor săi, Yu He, un fizician din cadrul Academiei de Științe din China a stabilit că nucleul planetei noastre se găsește într-o „stare superionică”.

Acest lucru înseamnă că, din punct de vedere tehnic, miezul nu este nici solid și nici lichid, ci se află într-o stare intermediară ciudată, potrivit Futurism.

„Nu este normal”, comentează He. „Solidificarea fierului din interiorul Pământului nu schimbă cu nimic mobilitatea acestor elemente ușoare, iar convecția acestora este constantă în miez”.

Hidrogenul, oxigenul și carbonul se formează într-o stare superionică

Această cercetare ar putea oferi mai multe detalii legate de unul dintre cele mai mari mistere privitoare la știința Pământului: compoziția structurii interne a planetei noastre.

Pentru că încă este imposibilă forarea spre centrul Pământului, echipa a ales să simuleze presiunile și temperaturile inimaginabile existente acolo, folosindu-se de un calculator.

După cum este detaliat într-un studiu publicat în Nature, echipa a descoperit că vârtejul de hidrogen, oxigen și carbon se afla într-o stare superionică. Acest lucru înseamnă că ionii de oxigen pluteau în jur pentru a forma un fel de lichid. Cu toate acestea, atomii de fier se aranjau într-o structură cristalină.

„Am descoperit că hidrogenul, oxigenul și carbonul se formează într-o stare superionică, dată de condițiile de interior ale Pământului”, au declarat cercetătorii.

Nucleul Pământului, mai degrabă în stare superionică decât solidă

Acest lucru sugerează faptul că miezul se poate afla mai degrabă într-o stare superionică, decât într-una solidă.

Ideea poate avea unele urme de adevăr, de vreme ce studiile anterioare despre miezul planetei au arătat că acesta poate fi mai moale decât se credea inițial, învolburându-se asemeni unui bulgăre de zăpadă care se rostogolește. Echipa de cercetare mai făcea referire și la faptul că descoperirile pe care le-au făcut se potrivesc și cu observațiile privitoare la cutremure.

„Elementele asemănătoare cu lichidul sunt cele care determină structura moale a nucleului planetei noastre”, mai completează echipa.

Vă mai recomandăm și:

Descoperirea care poate duce la modificarea teoriei cu privire la formarea Terrei: miezul planetei nu este atât de dur

Originile surprinzătoare ale diamantului Hope. Acesta s-a format aproape de miezul planetei

O hartă detaliată cu structura internă a planetei Marte, dezvăluită pentru prima oară

Interiorul Pământului se răcește mai repede decât se așteptau oamenii de știință

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase