Home » Știință » O nouă pitică cenușie a fost descoperită cu ajutorul telescopului TESS

O nouă pitică cenușie a fost descoperită cu ajutorul telescopului TESS

Publicat: 06.03.2022
Foto: Shutterstock

Folosind TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, o echipă internațională de astronomi a detectat o nouă pitică cenușie.

Această pitică cenușie, botezată TOI-2119b, se dovedește a fi de dimensiunea lui Jupiter, dar de peste 60 de ori mai grea decât cea mai mare planetă a Sistemului Solar.

Descoperirea este prezentată într-o lucrare publicată pe 17 februarie pe arXiv.org.

Piticele cenușii sunt obiecte intermediare între planete și stele, ocupând un interval de masă cuprins între 13 și 80 de mase de-ale lui Jupiter. Deși multe pitice cenușii au fost detectate până în prezent, astfel de obiecte care orbitează în jurul altor stele sunt o descoperire rară, notează Phys.org.

O stea pitică cenușie orbitează o pitică roșie

Acum, un grup de astronomi condus de Theron W. Carmichael, de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, raportează descoperirea unei alte pitice cenușii rare care tranzitează o stea pitică M. Până în prezent, doar opt astfel de sisteme au fost detectate.

Echipa lui Carmichael a folosit telescopul TESS pentru a observa o pitică M activă din apropiere, cunoscută sub numele de TOI-2119 (altă denumire este TIC 236387002), care este situată la aproximativ 103,7 ani-lumină distanță de Pământ. Un semnal de tranzit a fost găsit în curba luminii acestei stele și o campanie de observație ulterioară a confirmat natura de pitică cenușie a acestui semnal.

TOI-2119b are o rază de aproximativ 1,08 raze de-ale lui Jupiter, în timp ce masa sa este estimată la 64,4 mase de-ale lui Jupiter. Orbitează în jurul stelei sale gazdă la fiecare 7,2 zile, la o distanță de aproximativ 0,06 UA de ea. Orbita pe care o are această pitică cenușie are o excentricitate la un nivel de 0,337 și este înclinată cu 88,4 grade.

Temperatura efectivă a acestui obiect a fost calculată a fi de 2.030 K.

Una dintre cele mai active stele pitice M cunoscute

Steaua părinte, TOI-2119, are aproximativ jumătate din dimensiunea și masa Soarelui nostru. Are o luminozitate la un nivel de aproape 0,04 luminozități solare și o temperatură efectivă de 3.621 K. Vârsta sa este estimată la aproximativ 2,14 miliarde de ani. Astronomii au adăugat că descoperirea face din TOI-2119 una dintre cele mai active stele pitice M cunoscute că găzduiesc o pitică cenușie în tranzit.

Autorii lucrării au concluzionat că TOI-2119b s-ar putea să se fi format pe o orbită excentrică, apropiată, sau ar putea fi în prezent în curs de migrare rapidă spre interior de la o distanță de formare mai îndepărtată, lucru ce va dura miliarde de ani.

Ei au subliniat că ambele scenarii pot fi la fel de plauzibile și că este necesară o investigație suplimentară a acestui sistem pentru a confirma care dintre ele este adevărat.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai „tânără” pereche de asteroizi, descoperită în Sistemul Solar

Astrofizicienii au ajuns la concluzia că găurile negre supermasive ar putea avea „prieteni”

Organismele extraterestre ar putea să contamineze Pământul, avertizează un nou studiu

Doi fizicieni tocmai au făcut o descoperire accidentală despre găurile negre

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase