Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit un element neașteptat în procesul de îmbătrânire

Oamenii de știință au descoperit un element neașteptat în procesul de îmbătrânire

Oamenii de știință au descoperit un element neașteptat în procesul de îmbătrânire
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.03.2022

Ann Massie, profesoară la Vrije Universiteit Brussel, și grupul său de cercetare au făcut o descoperire surprinzătoare. Aceștia au descoperit o strategie care duce la prelungirea speranței de viață și contracarează pierderea memoriei în timpul procesului de îmbătrânire.

„Potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății, pentru prima dată în istorie, numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani depășește numărul copiilor cu vârsta sub cinci ani. Persoanele cu vârsta de peste 85 de ani reprezintă partea din populație cu cea mai rapidă creștere în multe țări”, a declarat profesorul Ann Massie.

„Una dintre cele mai descurajante consecințe ale creșterii speranței de viață este creșterea numărului de persoane cu declin cognitiv sau demență.”

Indicii despre cum să prevenim îmbătrânirea și declinul cognitiv

„Pentru a ne asigura că anii în plus nu sunt petrecuți într-o stare de sănătate precară, este esențial să înțelegem mai multe despre procesul fiziologic de îmbătrânire și despre modul în care acesta ne afectează creierul”, a adăugat profesorul.

Echipa sa investighează funcția așa-numitului sistem de cistină/glutamat, cunoscut si sub numele de sistem xc, în creierele sănătoase și bolnave. Prin exportul de glutamat, acest sistem poate exercita un efect modulator asupra comunicării sinaptice din creier.

Sursa foto: Unsplash

Cu toate acestea, atunci când este eliberat prea mult glutamat, acesta poate fi toxic pentru celulele creierului. Publicată în Molecular Psychiatry, noua cercetare arată acum că absența sistemului xc- are efecte pozitive asupra longevității șoarecilor și, mai important, asupra funcționării creierului la șoarecii bătrâni.

„Procesul de îmbătrânire induce schimbări în creier și în sistemul imunitar”

„Vedem în laborator că șoarecii îmbătrânesc și nu există pierderi de memorie în timpul procesului de îmbătrânire atunci când nu există sistemul xc-. Acest lucru este împotriva tuturor așteptărilor, deoarece credeam că procesul de îmbătrânire va fi accelerat la șoarecii lipsiți de sistemul xc-” , a declarat Ann Massie.

Cercetările ulterioare se concentrează pe înțelegerea mecanismului care stă la baza conservării funcțiilor cerebrale.

În plus, se investighează dacă conservarea funcțiilor cognitive poate fi extinsă la condiții patologice, cum ar fi boala Alzheimer, raportează TechnologyNetworks.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Care este cel mai bun fruct pentru a încetini îmbătrânirea?

Încă un miliardar care lansează un start-up cu scopul de a inversa procesul de îmbătrânire

Semne de îmbătrânire prematură, observate la maimuțele care au supraviețuit unui uragan

Ochii pot dezvălui vârsta reală. Ce secrete ascunde retina despre îmbătrânire?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase