Home » Știință » Următoarele generații de roboți vor putea să își schimbe forma

Următoarele generații de roboți vor putea să își schimbe forma

Următoarele generații de roboți vor putea să își schimbe forma
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.03.2022

Fizicienii au descoperit o nouă modalitate de a acoperi roboții cu materiale fine care că le permită să funcționeze cât mai realist. 

Studiul a fost efectuat de Universitatea Bath din Regatul Unit și a fost publicat în Science Advances, precizează EurekAlert.

Autorii studiului  cred că modelarea revoluționară pe „materia activă” ar putea reprezenta punctul cheie în construirea roboților. Cu o dezvoltare suplimentară a conceptului, există posibilitatea de a determina forma, mișcarea și comportamentul unui material specific, nu prin proprietățile elastice naturale, ci prin activarea controlată de suprafață.

Generații viitoare de roboți

Suprafața unui material moale obișnuit se poate întotdeauna contrage într-o sferă. Se crede că materia activă va duce la o nouă generație de mașinării a căror funcție va fi puțin diferită de ceea ce știm astăzi.

Astfel, în loc să fie controlată de un centru de comandă central – modul în care brațele robotice sunt manevrate într-o fabrică – aceste noi mașini vor fi compuse din multe unități active individuale care cooperează unele cu altele pentru a condiționa mișcarea și funcțiile.

Modul de concepție este similar cu modul în care funcționează țesuturile biologice umane, cum ar fi fibrele din mușchiul cardiac. Folosindu-se de această idee, cercetătorii pot crea mașinării cu brațe formate din materiale moi și alimentate de roboți încorporați în stratul de suprafață.

Provocările materiei active

„Materia activă ne pune în fața legilor firești ale naturii, reguli ca aceea care spune că tensiunea de suprafață trebuie să fie pozitivă, determinându-ne să privim totul dintr-o altă perspectivă. Văzând ce se întâmplă dacă încălcăm acele reguli, respectiv dacă putem obține ceva din acele observații, reprezintă un potențial interesant de cercetare”, spune Dr. Jack Binysh, autorul principal al studiului.

Studiul acesta este o dovadă a conceptului și are multe aplicații utile. De exemplu, tehnologiile viitoare pot produce roboți moi care să fie cu mult mai buni la manipularea obiectelor delicate”, completează Dr. Anton Souslov, co-autor al studiului.

Pentru acest studiu, cercetătorii au teorii și simulări ale unui solid moale în 3D a cărui suprafață să experimenteze un stres activ. Au descoperit că acești factori de stres activi extindeau suprafața materialului, cauzând o extindere generală a materialului. Au mai descoperit că forma exactă luată de un solid poate fi apoi modificată  prin alterarea proprietăților elastice ale materialului.

În etapa următoare a experimentului, care deja a început, cercetătorii vor aplica acest principiu general pentru conceperea de roboți specifici, precum brațe moi. De asemenea, vor analiza și comportamentul colectiv, de exemplu, ceea ce se petrece atunci când există multe solide, toate adunate împreună.

Vă mai recomandăm și:

Robotul LEO combină mersul și zborul într-un nou tip de locomoție

Cea mai mare rachetă asamblată vreodată aparține SpaceX. Un braț robotic gigant a montat-o

Roboții de la Tesla ar putea atinge Inteligența Artificială Generală. Ce înseamnă asta de fapt?

O mână robotică este atât de precisă încât poate ține un ou fără să-l sparga

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase