Home » Știință » O mică stea care emite antimaterie poate fi văzută în noi imagini de la NASA

O mică stea care emite antimaterie poate fi văzută în noi imagini de la NASA

Foto: X-ray: NASA/ CXC/ Stanford Univ./ M. de Vries; Optical: NSF/ AURA/ Gemini Consortium
Publicat: 20.03.2022

Atunci când vrei să vezi cât ești de mic în raport cu Universul, privește aceste imagini de la Chandra X-Ray Observatory al NASA în care o stea care emite antimaterie, dar și materie, poate fi văzută în timp ce colapsează.

Sursa fasciculului de raze X sunt rămășițele care se rotesc și se prăbușesc ale unei stele de tip pulsar, situată la aproximativ 1.600 de ani-lumină de Pământ și considerată „relativ mică”, chiar dacă are aproximativ dimensiunea unui oraș, spune NASA, conform Futurism.

Această stea care emite antimaterie se rotește complet de trei ori pe secundă și se mișcă prin spațiu cu aproximativ 1,6 milioane de kilometri pe oră.

Această stea care emite antimaterie oferă informații noi despre Calea Lactee

Potrivit NASA, fasciculul gigant de raze X îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă de ce Calea Lactee abundă de antimaterie, opusul materiei care îi nedumerește pe oamenii de știință de aproape un secol.

Deși oamenii de știință știu, în teorie, ce este antimateria, ei încă nu știu cum a ajuns ea în galaxia noastră.

Dar într-un studiu ce urmează să fie publicat în Astrophysical Journal, cercetătorii Martjin de Vries și Roger Romani sugerează că ar fi putut găsi un răspuns: pozitronii, echivalentul antimateriei al electronilor, ar putea proveni din câmpurile energetice generate de pulsari care se rotesc rapid, cum ar fi cel fotografiat de observatorul Chandra.

Acest lucru este în contrast puternic cu teoriile predominante conform cărora pozitronii, în general, ies cu greu din pulsari și, prin urmare, nu pot explica abundența de antimaterie din galaxia noastră.

O descoperire uimitoare

„Este uimitor faptul că un pulsar care are doar 16 kilometri în diametru poate crea o structură atât de mare încât să o putem vedea de la mii de ani-lumină depărtare”, a spus de Vries.

„Cu aceeași dimensiune relativă, dacă filamentul s-ar întinde de la New York la Los Angeles, pulsarul ar fi de aproximativ 100 de ori mai mic decât cel mai mic obiect vizibil cu ochiul liber”, a adăugat el.

Este o descoperire care implică niște numere cu adevărat uluitoare. Dar având în vedere că unii fizicieni cred că ar putea exista un întreg univers de antimaterie care se deplasează invers în timp de la Big Bang, atunci nu mai pare atât de exagerat.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii analizează coliziunile dintre asteroizi pentru a înțelege cum s-au format planetele

Soarele nostru ar fi avut „un geamăn malefic” numit Nemesis

Un obiect misterios, detectat în urmă cu zeci de ani, ar fi putut să fie chiar Planeta 9

Cele mai mari trei cutremure detectate pe Marte de sonda InSight

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase