Home » Știință » Scurgerile de heliu antic din nucleu oferă noi indicii despre formarea Pământului

Scurgerile de heliu antic din nucleu oferă noi indicii despre formarea Pământului

Scurgerile de heliu antic din nucleu oferă noi indicii despre formarea Pământului
Centrul nebuloasei Lagoon, surprins de telescopul Hubble. Credit: NASA/ESA, EurekAlert
Publicat: 01.04.2022

Rezervele vaste de heliu din Big Bang, care persistă în miezul planetei, sugerează că Pământul s-a format în interiorul unei nebuloase solare.

Heliu-3, un izotop rar al heliului gazos, se scurge din nucleul Pământului, informează un nou studiu. Deoarece aproape tot heliul-3 provine din Big Bang, scurgerea de gaz adaugă dovezi că Pământul s-a format în interiorul unei nebuloase solare, ceea ce a fost mult timp dezbătut.

Heliu-3 a fost măsurat la suprafața Pământului în cantități relativ mici. Dar oamenii de știință nu știau cât de mult se scurge din nucleul Pământului, spre deosebire de straturile sale medii, mai exact mantaua plantei.

Noul studiu stabilește că nucleul este o sursă majoră de heliu-3 pentru Pământ.

Heliul, unul dintre primele elemente produse în Univers

Unele procese naturale pot genera heliu-3, dar acesta este produs în principal în nebuloasele solare – nori masivi și rotitori de gaz și praf, precum cel care a dat naștere Sistemului nostru Solar. Deoarece heliul este unul dintre primele elemente produse în Univers, cea mai mare parte a heliului-3 poate fi urmărită până la Big Bang.

Pe măsură ce o planetă crește, ea acumulează material din mediul înconjurător, astfel încât compoziția sa reflectă mediul în care s-a format.

Pentru a obține concentrații ridicate de heliu-3 în adâncul nucleului, Pământul ar fi trebuit să se formeze în interiorul unei nebuloase solare înfloritoare, nu la marginea acesteia sau în timpul fazei sale de descreștere.

Planeta noastră s-ar fi format în interiorul nebuloasei solare

Noua cercetare adaugă noi indicii la misterul care înconjoară formarea Pământului, oferind dovezi suplimentare teoriei conform căreia planeta noastră s-a format în interiorul nebuloasei solare.

Aproximativ 2.000 de grame de heliu-3 se scurg din Pământ în fiecare an. „Este o minune a naturii și un indiciu pentru istoria Pământului, faptul că există încă o cantitate semnificativă din acest izotop în interiorul Pământului”, a declarat autorul principal al studiului, Peter Olson, geofizician la Universitatea din New Mexico.

Cercetătorii au modelat heliul în timpul a două etape cheie din istoria Pământului: formarea timpurie, când planeta a acumulat heliu, și după formarea Lunii, după care heliul s-a pierdut.

„Există mai multe mistere decât certitudini”

Dovezile sugerează că un obiect de o treime din dimensiunea Pământului a lovit planeta la începutul istoriei sale, în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani, iar acest impact ar fi topit din nou scoarța Pământului, permițând ca o mare parte din heliu să scape. Gazul continuă să se scurgă până în prezent, potrivit EurekAlert.

Folosind rata modernă de scurgere a heliului-3 împreună cu modelele de comportament al izotopilor de heliu, cercetătorii au estimat că există o cantitate imensă care, potrivit lui Olson, indică formarea Pământului în interiorul nebuloasei solare, unde concentrații ridicate de gaz ar fi permis acumularea acestuia în adâncul planetei.

Cu toate acestea, lucrările viitoare care vor căuta alte gaze create în nebuloasă, cum ar fi hidrogenul, care se scurg în rate și locații similare cu heliu-3, ar putea fi o dovadă de necontestat că nucleul este sursa, a declarat Olson. „Există mult mai multe mistere decât certitudini”.

Studiul a fost publicat în revista AGU Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Originile vieții, pe Pământ sau în afara planetei? Noi experimente ar putea elucida misterul

Cercetătorii au descoperit semnale ciudate emanate din miezul Pământului

Ceva îngrijorător se petrece la polii Pământului. Cercetătorii au crezut că „așa ceva ar fi imposibil”

Noi indicii despre originile vieții pe Pământ. Oamenii de știință au creat molecula de ARN care evoluează singură

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase