Home » Știință » Aplicațiile pancreasului artificial. Ce oferă această tehnologie de domeniul SF?

Aplicațiile pancreasului artificial. Ce oferă această tehnologie de domeniul SF?

Aplicațiile pancreasului artificial. Ce oferă această tehnologie de domeniul SF?
Credit foto: Profimedia
Publicat: 18.04.2022

Pancreasul artificial este acum testat pe aproximativ 900 de pacienți din Sistemul de Sănătate Publică din Regatul Unit. Efortul dorește a reduce dependența de testele tradiționale și administrarea de insulină pentru pacienții cu diabet de tip 1.

Pancreasul vine la pachet cu un senzor poziționat sub piele care este conectat la.o pompa cu insulină pentru controlul adecvat al glucozei din sânge. Toate aceste informații pot mai apoi să fie urmărite pe o aplicație din telefonul pacientului, indică IFL Science.

Noul sistem elimină corvoada permanentă a pacientului de a-și verifica în permanență nivelul glucozei, transformând astfel procesul într-unul mai sigur, dar în același timp îmbunătățind și calitate vieții.

Inovație științifică în domeniul medical

„Înainte de a avea această tehnologie, totul era făcut manual”, spune Ange Abbott, mama unui copil de șase ani, pe numele ei Charlotte, unul dintre copiii implicați în acest experiment.

„În fiecare noapte trebuia să setăm alarma la fiecare două ore pentru a o înțepa în deget și a face corecțiile cu insulină, toate acestea pentru a putea gestiona fluctuațiile zahărului din sânge”.

Potrivit NHS din Anglia, dacă dispozitivul – pancreasul artificial este funcțional, va putea preveni situații de atacuri hipoglicemice sau hiperglicemice, care au potențialul de a pune în pericol viața pacienților, precizează profesorul Partha Kar.  Aceasta este consilier national de specialitate în cadrul sistemului de sănătate publică britanic.

Tehnologie de domeniul științifico-fantasticului

Aproximativ 400.000 de oameni din Regatul Unit trebuie să trăiască în prezent cu diabet de tip 1, care deseori se instalează de la vârste fragede și necesită administrarea manuală pe viață a unor doze de insulină, pentru a menține afecțiunea sub control.

Dacă un copil de cinci ani este diagnosticat cu diabet de tip 1, înseamnă că acestuia îi vor trebui administrate 23.000 de doze de insulină și 52.000 de înțepături în deget pentru testarea sângelui și asta înainte de a împlini vârsta de 18 ani.

Acest test de mare amploare va stabili dacă dispozitivul este eficient in reglarea nivelului de glucoză la pacienți și a fost aplicat la 875 de pacienți în 2022.

„Existența unor mașinării care să monitorizeze și livreze medicamentația pentru diabetici sună că un scenariu SF. Dar când te gândești mai bine, tehnologia și mașinăriile sunt deja parte integrata a vieții de zi cu zi”, a spus profesorul Partha Kar în cadrul unei declarații.

Viitorul în medicină

Un dispozitiv îți stabilește nivelul de glucoză, trimite datele de-a lungul unui sistem de livrare – pompă – pentru că mai apoi sistemul să-și intre în rol pentru a stabili de cât de multa insulină este nevoie.

„Nu suntem foarte departe de Sfântul Graal al sistemelor complet automatizate, prin care diabeticii de tip 1 își vor putea vedea de viață fără să-și mai facă griji cu privire la nivelul de glucoză sau la medicamentație”, se mai spune în aceeași declarație.

Vă mai recomandăm și:

Diabeticii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma mai puține alimente procesate noaptea

Tratamentul pentru diabet ar putea avea mai puține efecte adverse datorită unei noi descoperiri

Insulina din creier influențează nivelurile de dopamină

Insulina își păstrează eficiența chiar și după ce a fost deschisă și păstrată la temperaturi ridicate

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase