Home » Știință » Insulina își păstrează eficiența chiar și după ce a fost deschisă și păstrată la temperaturi ridicate

Insulina își păstrează eficiența chiar și după ce a fost deschisă și păstrată la temperaturi ridicate

Insulina își păstrează eficiența chiar și după ce a fost deschisă și păstrată la temperaturi ridicate
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 11.02.2021

Insulina deschisă deja poate fi păstrată timp de patru săptămâni în condiții de căldură, fără a-și pierde eficacitatea, a dezvăluit un studiu, astfel oferind speranțe diabeticilor din țările fierbinți care nu au acces la frigidere.

Cercetările desfășurate de organizația medicală caritabilă Medicii fără Frontiere (MFF) și Universitatea din Geneva au arătat că un flacon de insulină ar putea fi păstrat timp de patru săptămâni de la deschidere la temperaturi care fluctuează între 25 și 37 grade Celsius.

Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS One.

„Protocolul farmaceutic actual impune stocarea flacoanelor de insulină la temperaturi între 2 și 8 grade Celsius până la deschidere, după care majoritatea insulinei umane poate fi stocată la 25 grade Celsius timp de patru săptămâni”, a declarat Philippa Boulle, consilier pe boli netransmisibile de la MFF.

O problemă reală pentru regiunile cele mai sărace ale lumii

„Cu siguranță, asta este o problemă în taberele de refugiați, la temperaturi mai ridicate, în care familiile nu au acces la frigidere”, a adăugat Boulle.

În unele regiuni mai sărace ale lumii, unde temperaturile depășesc cu mult 25 grade Celsius, diabeticii fără acces la frigidere la domiciliu trebuie să meargă la spital pentru injecții, uneori de câteva ori pe zi. Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, accesul la tratament, inclusiv la insulină, este esențial pentru supraviețuirea lor.

Diabetul este o boală cronică, metabolică, caracterizată prin creșterea nivelului de zahăr din sânge, care duce în timp la leziuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor.

Niciun impact asupra eficacității

Cel mai comun este diabetul de tip 2, care apare de obicei la adulți atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină. Diabetul de tip 1 este o afecțiune cronică în care pancreasul produce insulină puțină sau aproape deloc.

MFF a înregistrat temperaturile din tabăra de refugiați Dagahaley din Kenya care fluctuează între 25 grade Celsius pe timpul nopții și 37 grade Celsius în timpul zilei, potrivit Science Alert.

Acele fluctuații au fost reproduse într-un laborator pe parcursul a patru săptămâni, timpul necesar unui diabetic pentru a termina un flacon de insulină. Rezultatele au arătat că „stabilitatea insulinei stocate în aceste condiții este aceeași cu cea a insulinei stocată la rece, fără niciun impact asupra eficacității”, au spus cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Premiera ce ar putea ajuta la tratarea diabetului. Celulele stem ce produc insulină au fost create în laborator

Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic

Consumul zilnic de ceai verde și cafea, asociat cu un risc de deces mai scăzut pentru oamenii care suferă de diabet

O proteină nouă ar putea întârzia apariţia diabetului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase