Home » Știință » Consumul de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de cancer, sugerează un nou studiu

Consumul de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de cancer, sugerează un nou studiu

Publicat: 03.04.2022

Îndulcitorii artificiali reduc conținutul de zahăr adăugat și caloriile corespunzătoare, menținând în același timp dulceața; însă consumul de îndulcitori artificiali ar putea crește riscul de cancer.

Un studiu publicat pe 24 martie în PLOS Medicine de Charlotte Debras și Mathilde Touvier, de la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) și Sorbonne Paris Nord University, Franța, sugerează că unii îndulcitori artificiali sunt asociați cu un risc crescut de cancer.

Consumul de îndulcitori artificiali este alimentat de multe dintre băuturile și preparatele mâncate de milioane de oameni în fiecare zi. Însă încă nu se știe exact cât de siguri sunt acești aditivi.

Pentru a evalua potențiala carcinogenitate a îndulcitorilor artificiali, cercetătorii au analizat datele a 102.865 de adulți francezi care au participat la studiul NutriNet-Santé. Studiul NutriNet-Santé este un sondaj online ce prezintă o cohortă în curs de desfășurare și a fost inițiat în 2009 de Echipa de cercetare în epidemiologie nutrițională (EREN).

Participanții se înscriu în mod voluntar și auto-raportează istoricul medical, datele socio-demografice, dieta, stilul de viață și datele de sănătate.

Consumul de îndulcitori artificiali ar putea dăuna grav sănătății

Cercetătorii au strâns date privind aportul de îndulcitori artificiali din înregistrările dietetice pe 24 de ore. După ce au colectat informații de diagnosticare a cancerului în timpul urmăririi, cercetătorii au efectuat analize statistice pentru a investiga asocierile dintre aportul de îndulcitori artificiali și riscul de cancer.

De asemenea, au fost înregistrate o serie de variabile precum vârsta, sexul, educația, activitatea fizică, fumatul, indicele de masă corporală, înălțimea, creșterea în greutate în timpul studiului, diabetul, antecedentele familiale de cancer, precum și aportul inițial de energie, alcool, sodiu, acizi grași saturați, fibre, zahăr, alimente din cereale integrale și produse lactate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele înscrise care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali, în special aspartam și acesulfam-K, au avut un risc mai mare de cancer general în comparație cu non-consumatorii. Au fost observate riscuri mai mari pentru cancerul de sân și cancerele legate de obezitate.

Punctele slabe ale studiului

Studiul a avut câteva limitări importante; aporturile alimentare sunt auto-raportate. Prejudecățile de selecție ar fi putut fi, de asemenea, un factor, deoarece participanții aveau mai multe șanse să fie femei, să aibă niveluri de educație mai înalte și să manifeste comportamente conștiente de sănătate.

Natura observațională a studiului înseamnă, de asemenea, că este posibilă o confuzie reziduală și că nu poate fi exclusă cauzalitatea inversă. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a confirma concluziile și a clarifica mecanismele, notează Science Daily.

Aditivii ar trebui reevaluați de către agențiile de sănătate

„Descoperirile noastre nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali în alimente sau băuturi ca alternative sigure pentru zahăr și oferă informații importante și noi pentru a aborda controversele cu privire la potențialele efecte adverse asupra sănătății”, scriu autorii.

„Deși aceste rezultate trebuie să fie observate și în alte cohorte la scară largă și mecanisme subiacente trebuie clarificate de studii experimentale, ele oferă perspective importante și noi pentru reevaluarea continuă a îndulcitorilor aditivi alimentari de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alte agenții de sănătate la nivel global”, au spus cercetătorii.

„Rezultatele din cohorta NutriNet-Santé sugerează că consumul de îndulcitori artificiali găsiți în multe mărci de alimente și băuturi din întreaga lume poate fi asociat cu un risc crescut de cancer, în conformitate cu mai multe studii experimentale in vivo și in vitro. Aceste constatări furnizează informații noi pentru reevaluarea acestor aditivi alimentari de către agențiile de sănătate”, a adăugat Debras.

Vă recomandăm să citiți și:

Cafeaua produsă în laborator care va concura cu cea naturală. Ce beneficii are

Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer

Ce se întâmplă cu adevărat în creier și corp atunci când facem nopți albe

Cum influențează „zgomotul” din creier comportamentul uman

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Specia din Insulele Galapagos care pare să evolueze în sens invers
Specia din Insulele Galapagos care pare să evolueze în sens invers
Justiție și moarte: evoluția pedepsei capitale de-a lungul secolelor
Justiție și moarte: evoluția pedepsei capitale de-a lungul secolelor
Avocați împotriva morții. Cine sunt cei care își asumă să pledeze cauza celor mai huliți oameni ai societății
Avocați împotriva morții. Cine sunt cei care își asumă să pledeze cauza celor mai huliți oameni ai societății
Courteney Cox a intrat în istoria culturii pop în 1985, spunând pentru prima dată cuvântul „menstruație” la televizor
Courteney Cox a intrat în istoria culturii pop în 1985, spunând pentru prima dată cuvântul „menstruație” la televizor
Ce porți la plajă peste costumul de baie? Iată 5 sugestii (P)
Ce porți la plajă peste costumul de baie? Iată 5 sugestii (P)
Mâncare nesănătoasă, dar mai puțin dăunătoare: Ce recomandă experții în nutriție dacă poftești la „junk food”
Mâncare nesănătoasă, dar mai puțin dăunătoare: Ce recomandă experții în nutriție dacă poftești la „junk food”
Test de cultură generală. Care planetă ar putea pluti pe apă?
Test de cultură generală. Care planetă ar putea pluti pe apă?
Foștii șefi ai NASA fac front comun împotriva tăierilor de buget propuse de administrația Trump
Foștii șefi ai NASA fac front comun împotriva tăierilor de buget propuse de administrația Trump
Europenii tocmai au trecut prin cea mai fierbinte lună iunie din istoria măsurătorilor
Europenii tocmai au trecut prin cea mai fierbinte lună iunie din istoria măsurătorilor
Schimbările climatice au amplificat valul de căldură în Europa și au triplat decesele
Schimbările climatice au amplificat valul de căldură în Europa și au triplat decesele
„Copiii au dreptul la o pace autentică și durabilă”, transmite Papa Leon
„Copiii au dreptul la o pace autentică și durabilă”, transmite Papa Leon
„Mormântul iluziilor germane”. Înfrângerile ruşinoase pe care nemţii le-au suferit în România în Primul Război Mondial
„Mormântul iluziilor germane”. Înfrângerile ruşinoase pe care nemţii le-au suferit în România în Primul Război Mondial
Chatbotul Grok al lui Elon Musk a generat comentarii prin care îl laudă pe Adolf Hitler
Chatbotul Grok al lui Elon Musk a generat comentarii prin care îl laudă pe Adolf Hitler
Nivel record la prețul cuprului în SUA după ce Donald Trump a anunțat un tarif de 50%
Nivel record la prețul cuprului în SUA după ce Donald Trump a anunțat un tarif de 50%
YouTube ar putea bloca creatori la cererea Guvernului din Pakistan
YouTube ar putea bloca creatori la cererea Guvernului din Pakistan
Papa Leon spune că „trebuie să ne rugăm” pentru oamenii care nu cred în schimbările climatice
Papa Leon spune că „trebuie să ne rugăm” pentru oamenii care nu cred în schimbările climatice
Cum îți ceri scuze corect: greșelile de evitat și pașii care chiar contează
Cum îți ceri scuze corect: greșelile de evitat și pașii care chiar contează
Epava unei nave portugheze, capturată de pirați acum 300 de ani, a fost descoperită lângă Madagascar
Epava unei nave portugheze, capturată de pirați acum 300 de ani, a fost descoperită lângă Madagascar