Home » Știință » Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?

Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?

Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.04.2022

Organizația non-profit Environmental Working Group a publicat listele sale anuale privitoare la pesticidele din fructe și legume. 

Grupul din Washington D.C. a constatat că peste 90% din probele de căpșuni, mere, cireșe, spanac, nectarine și struguri au fost testate pozitiv pentru reziduuri de două sau mai multe pesticide.

Varza și muștarul, ardeii iuți și ardeii grași au avut cele mai multe pesticide. O singură mostră de varză sau muștar avea până la 21 de pesticide diferite.

Căpșunile și frunzele verzi s-au aflat, de asemenea, în fruntea listei în ultimii doi ani. Ardeii grași și ardeii iuți au urcat de pe locul 10, unde se situau anul trecut, pe locul 7 în acest an.

Care sunt produsele cu o cantitate redusă de pesticide?

Avocado, porumbul dulce și ananasul se numără printre alimentele cu cele mai mici cantități de pesticide.

Astfel, potrivit listei, printre alimentele cu cele mai multe pesticide se numără căpșunile, spanacul, varza, nectarinele, merele, strugurii, ardeii, cireșele, piersicile, perele, țelina și roșiile.

La polul opus, cu o cantitare mică de pesticide, se situează avocado, proumbul dulce, ananasul, ceapa, papaya, mazărea dulce, sparanghelul, pepenele galben, kiwi, ciupercile, mango, pepenele verde și cartofii dulci.

Datele din acest an includ rezultatele de la aproape 45.000 de mostre de produse din 2020.

Pesticidele au fost legate de multiple probleme de sănătate, inclusiv de dezvoltarea creierului.

Impactul pesticidelor asupra sănătății

Consumul lor poate duce și la probleme de fertilitate, a declarat Alexis Temkin, un toxicolog EWG, potrivit MedicalXpress.

Experții spun că cel mai bun mod de a curăța produsele este să le speli doar cu apă rece. Reziduuri de pesticide au fost găsite în continuare pe mai bine de 70% din produsele testate.

Teresa Thorne, director executiv al Alliance for Food and Farming, o organizație nonprofit care reprezintă fermierii organici și convenționali, spune că listele sunt îngrijorătoare.

În plus, potrivit lui Thorne, 99,8% dintre fructele și legumele testate sunt cu mult sub nivelurile de siguranță ale Agenției pentru Protecția Mediului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Aproape toți strugurii și toate portocalele conțin „un cocktail de pesticide”. Ce arată noi cercetări

Speranța de viață a albinelor, redusă din cauza expunerii la pesticide

Cât de periculoase pot fi căpșunile. Sunt printre crudităţile cele mai „otrăvite” cu pesticide

Cum poţi îndepărta pesticidele din fructe?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase