Home » Știință » Cea mai bună băutură pentru a combate pierderea memoriei, potrivit unui nou studiu

Cea mai bună băutură pentru a combate pierderea memoriei, potrivit unui nou studiu

Cea mai bună băutură pentru a combate pierderea memoriei, potrivit unui nou studiu
Credit foto: Shutterstok
Publicat: 15.04.2022

Dacă doriți să vă îmbunătățiți memoria și să vă păstrați cât mai mult timp puterea de memorare, atunci există o băutură pe care ar trebui să o adăugați la dieta dumneavoastră: o băutură din lapte fermentat.

Produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, laptele fermentat și băuturile din zer fermentat, conțin culturi probiotice. Atât alimentele, cât și băuturile de acest tip, pot aduce beneficii organismului în diverse moduri, inclusiv în cazul pierderii memoriei.

Un studiu recent apărut în Nutritional Neuroscience a analizat adulți cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, cărora li s-a cerut să consume în mod regulat o „băutură fermentată pe bază de lapte”.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că, de fapt, consumul unei băuturi fermentate din lapte „crește prezența anumitor microorganisme în intestin și îmbunătățește memoria la adulții sănătoși”.

„Un intestin dezechilibrat poate trimite semnale către creier”

„Nu este surprinzător faptul că studiul a stabilit că un consum de băuturi lactate fermentate, care conțin probiotice, a avut un impact pozitiv asupra funcțiilor cerebrale, cum ar fi memoria. Din cauza conexiunii dintre axa intestin și creier, microbiomul nostru intestinal și sistemul nervos se influențează reciproc foarte mult, atât în mod pozitiv, cât și negativ”, spune Paulina Lee, nutriționist.

Credit foto: Shutterstok

„Creierul și intestinul nostru au acest mod de a vorbi unul cu celălalt, iar schimbările în microbiomul intestinului pot afecta modularea axei intestin-creier, ceea ce poate duce la modificări comportamentale și cognitive.”

De multe ori, atunci când intestinul nostru are un dezechilibru de bacterii intestinale sănătoase, pot apărea efecte negative asupra sănătății creierului nostru și a stărilor de spirit, mai notează Lee.

Legătura dintre intestin și creier

„Un intestin dezechilibrat poate trimite semnale către creier, la fel cum un creier tulburat poate trimite semnale către intestin”, spune Lee, potrivit EatThis.

„Când consumăm alimente probiotice și prebiotice, aducem diversitate în microbiomul nostru pentru a echilibra bacteriile intestinale sănătoase.”

Astfel, Lee spune că „putem bea zilnic o jumătate, până la o cană de chefir”. Cu toate acestea, Lee adaugă că „a bea prea mult ar putea avea mai multe efecte secundare, inclusiv probleme digestive. De asemenea, este important să adăugați diferite alimente probiotice, deoarece acestea pot ajuta la echilibrarea microbiomului intestinal și pot oferi o diversitate mai mare de bacterii intestinale prietenoase.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Care este cel mai bun aliment pentru memorie potrivit științei?

Oamenii de știință au descoperit un nou mecanism implicat în procesele de învățare și memorie

Câte ore trebuie să dormi pe noapte pentru a nu avea probleme de memorie

Sportul previne apariţia bolilor de memorie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase