Home » Știință » Simțul tău al direcției este strâns legat de trecut. Ce a scos la iveală un studiu recent?

Simțul tău al direcției este strâns legat de trecut. Ce a scos la iveală un studiu recent?

Simțul tău al direcției este strâns legat de trecut. Ce a scos la iveală un studiu recent?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 28.04.2022

Tot mai des, cercetătorii scot la iveală modurile în care mediul nu doar că ne modifică sănătatea mintală, dar și abilitățile cognitive. Un studiu recent arată legătura fascinantă dintre locul de naștere și abilitățile de orientare în spațiu.

O echipă internațională condusă de cercetători din cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța și de la Universitatea College Londra au descoperit că oamenii sunt mai pricepuți la orientarea în spațiu în funcție de locul în care s-au născut. Mai mult, cei care au crescut în orașe rectangulare erau mai puțin specializați la orientare, comparativ cu cei din orașele organizate aleatoriu, indică Science Alert.

„Am descoperit că, în medie, oamenii care au crescut în orașe au abilități de orientare mai slabe decât cei care au crescut în afara orașelor, indiferent de vârstă, gen sau nivel de educație”, spun autorii. Cercetătorii au colectat date despre 397.162 de oameni din 38 de state, care au jucat Sea Hero Quest, un joc ce implică conducerea unei bărci în căutarea unor creaturi marine. A fost ales acest joc fiindcă s-a dovedit faptul că performanțele de aici sunt similare cu cele din lumea reală.

Orientarea în spațiu poate fi dificilă

Cei care joacă acest joc au la început o hartă care le arată punctul de plecare și locația mai multor punte de verificare pe care trebuie să le identifice într-o anumită ordine. Cercetătorii s-au folosit de datele jucătorilor care au ajuns cel puțin până la nivelul 11, pentru a putea face niște estimări pertinente.

Pentru a investiga orice variație din abilitatea de orientare spațială cercetătorii au conceput un plan despre cât de complex este schema unui oraș. Au calculat entropia rețelelor stradale – SNE a celor mai mari orașe din cele 38 de state de proveniență ale participanților. Orașele rectangulare, precum Chicago, aveau un nivel redus al entropiei, în vreme ce acelea întinse se aflau la polul opus.

„Am descoperit că orașele cu un nivel mic al SNE determinau performanțe mai bune în jocul video, la nivelele organizate pe o schemă rectangulară, în vreme de copilăria participanților în afara orașelor sau în orașe cu un nivel al SNE mai mare  determinau performanțe mai bune la nivelele entropice ale jocului video”, spun autorii.

O chestiune de locație

„Aceste descoperiri confirmă impactul pe care îl are mediul asupra cogniției umane la nivel global și subliniază importanța matricei urbane asupra cogniției individului și funcționării creierului”, mai concluzionează autorii.

La o primă vedere, pare logic ca acele persoane care au crescut în medii mai complexe să fie mai pricepute la orientare, dar autorii indică faptul că există mai multe mecanisme în joc atunci când oamenii își formează abilitățile de orientare. De obicei, avem tendința de a minimiza străzile folosite și virajele făcute atunci când ne deplasăm.

A trebui să navighezi în amenajările neregulate ale străzilor ar implica probabil nevoia de a urmări mai aproape direcția obiectivului din cauza unghiurilor mai variate ale străzilor, folosind memoria spațială sau prospectivă pentru numele străzilor și virajele viitoare.

Vă mai recomandăm și: 

Un fenomen rar întâlnit la păsări. Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au atașat dispozitive GPS coțofenelor?

China a plasat pe orbită ultimul satelit în încercarea de a rivaliza cu rețeaua GPS

Israel: Atacurile cibernetice venite din zona trupelor ruse au perturbat sistemul GPS în zona Tel Aviv

Celebra hartă a lumii creată de Fra Mauro poate fi explorată acum online

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase